Nu vă lăsaţi înşelaţi!

0
382

Poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale Baia Mare desfăşoară cercetări pentru identificarea şi tragerea la răspundere a autorilor unor infracţiuni de înşelăciune respectiv tentativă de înşelăciune, prin metoda „accidentul”. O băimăreancă nu a dat curs solicitării de a da banii necesari pentru o intervenţie chirurgicală a fiului ei, rănit în urma unui accident de circulaţie, în schimb o altă femeie a căzut pradă escrocilor şi a fost înşelată cu 5.000 de euro.

A “dejucat” planul escrocilor…

Joi, 9 februarie, o femeie în vârstă de 74 de ani, domiciliată în Baia Mare, a sesizat poliţia că a fost pe cale să fie victima unei înşelăciuni prin metoda “accidentul”. Ea a declarat că o persoană necunoscută, care a pretins că este medic, a sunat-o pe telefonul fix şi, ulterior, pe cel mobil, şi a anunţat-o că fiul ei a avut un accident de circulaţie şi că este internat în stare gravă la spital. Pentru intervenţia chirurgicală necesară, băimărencei i-a fost solicitată o sumă importantă de bani. Aceasta nu s-a lăsat pradă impactului emoţional de moment, ci a verificat informaţia primită şi şi-a dat astfel seama că a fost pe cale să fie înşelată.

… înşelată cu 5.000 de euro

Din păcate, o altă băimăreancă, în vârstă de 70 de ani, nu a fost suficient de vigilentă şi, pe fondul emoţiilor provocate de vestea că fiica ei a fost implicată într-un accident grav de circulaţie, a fost înşelată cu suma de 5.000 de euro. Mai precis, victima a fost anunţată telefonic, de un pretins poliţist, că fiica ei a avut un accident de circulaţie şi că trebuie transportată la un spital din Bucureşti. La scurt timp, victima a fost sunată de o altă persoană care a pretins că este medic şi care i-a solicitat o sumă importantă de bani pentru intervenţia chirurgicală necesară fiicei sale. Înainte de a lua legătura cu fiica sa şi a verifica informaţia primită, femeia a înmânat suma de 5.000 de euro, unei persoane necunoscute care s-a prezentat la locuinţa sa. După ce a înmânat banii, persoana vătămată şi-a dat seama că a fost înşelată şi a anunţat poliţia.
Poliţiştii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunilor de tentativă la înşelăciune şi înşelăciune şi continuă cercetările în vederea identificării autorilor şi a tragerii acestora la răspundere.
POLIŢIA atrage, încă o dată, atenţia cetăţenilor că atunci când sunt abordaţi de persoane necunoscute, care-şi atribuie diferite calităţi, să se asigure cu privire la informaţiile primite. Persoanele care doresc să vă înşele sunt actori foarte buni, care posedă un simţ natural în a identifica victimele şi care ştiu cum să manipuleze pentru a-şi atinge scopul!
Pentru a evita să deveniţi victime ale escrocilor, poliţiştii vă recomandă să manifestaţi prudenţă în cazul în care primiţi un astfel de telefon şi să nu daţi curs respectivei solicitări, în ciuda reacţiei emoţionale de moment.
Într-adevăr, unele servicii medicale sunt furnizate contra cost, dar nu şi în cazul serviciilor medicale de urgenţă. De aceea, în nici un caz nu trimiteţi bani prin persoane necunoscute, în speranţa că îi veţi ajuta pe cei dragi – nu faceţi decât să cădeţi în plasa întinsă de cei care doresc să profite de lipsa dumneavoastră de informare.
În nici un caz nu daţi crezare imediat unor „poveşti” anunţate telefonic, de persoane care pretind că au calitate oficială, ci verificaţi informaţia printr-un apel la 112 sau la cea mai apropiată unitate de poliţie.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.