Ziua Limbii Române, în Apşa de Mijloc

0
499

La manifestarea ce a avut loc în 21 februarie 2017, la Şcoala medie din localitatea Apşa de Mijloc, raionul Rahău, regiunea Transcarpatia, Ucraina, a participat şi Gabriel Nicula, consulul României la Solotvino (Slatina). În ţara vecină, limba română este considerată maternă de peste 500.000 de oameni, din care circa 40.000 trăiesc peste rîul Tisa, în Maramureşul istoric.
Printre organizatorii evenimentului din Apşa de Mijloc s-au aflat: Asociaţia Boema OJT din Baia Mare, preşedinte Mihai Cozma, şi Liceul „Mihai Eminescu” din Slatina (are două clase în limba română). Au fost prezenţi Adrian Marchiş, corespondentul Radio România pentru Maramureş (care a realizat un reportaj transmis în direct), precum şi poetul Vasile Muste din Sighetu Marmaţiei (a recitat din creaţia sa şi a dăruit cărţi cu autograf).
În cadrul programului de la Şcoala din Apşa de Mijloc, au avut loc mai multe activităţi: concurs literar-artistic, lansarea revistei şcolare locale „Vatra Strămoşească” nr. 16, anul 14 (susţinută financiar de Boema OJT) şi simpozionul „Limba maternă, coloană vertebrală a unui popor”, toate acestea desfăşurîndu-se în cadrul spectacolului „Limba maternă, floare eternă”. Au fost de faţă profesorii de limba română de la şcolile din comunele româneşti din Transcarpatia, însoţiţi de grupuri de elevi. Gazdă a fost directorul Şcolii din Apşa de Mijloc, profesorul de istorie Gheorghe Marina.
La concursul de istorie, marele premiu a fost cîştigat de elevul Mihai Dan – a primit cartea „Istoria ilustrată a României” de acad. Ioan Aurel Pop şi un plic cu bani, din partea Asociaţiei Boema OJT. La concursul de interpretare muzicală, premiul I a fost cîştigat de Adrian Nodi, de la Liceul „Mihai Eminescu” din Slatina. Cel mai frumos montaj literar-artistic a fost al elevilor de la Şcoala din Apşa de Mijloc. Recitare de poezie: Adina Nelnicova, Şcoala Topcina.
Informaţie primită de la Mihai Cozma, preşedintele Asociaţiei culturale „Boema OJT” din Baia Mare. (G.M.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.