20 octombrie 2017: Autorităţile române se confruntă cu o nouă poluare accidentală la un iaz de decantare de lângă Baia Mare. Gravitatea situaţiei este însă puţin comunicată în spaţiul public, în contextul în care Guvernul pregăteşte o nouă Lege a Minelor, la fel de controversată ca cea din 2013.
În 17 octombrie 2017, în urma unei defecţiuni la o sondă inversă, apă şi steril au fost deversate necontrolat din iazul de decantare de la Bozânta. Iazul aparţine companiei de stat REMIN S.A. Primele informări oficiale din partea autorităţilor au apărut abia după două zile. Multe semne de întrebare persistă în continuare – au declarat reprezentanţii reţelei Mining Watch România.
Avaria s-a produs în noaptea de 16 spre 17 octombrie. Creşterea debitului de apă evacuată a fost observată dimineaţa de personalul de întreţinere şi supraveghere al companiei. Comunicatul Prefecturii Maramureş nu a făcut nicio referire oficială privind cantitatea de steril deversată.
“Din discuţiile avute cu autorităţile am aflat că dimensiunea conului de evacuare era de 120 de metri şi că se estimează că debitul a ajuns până la aproximativ 100 litri/secundă. Volumul de apă şi steril evacuate a depăşit capacitatea canalelor de refulare, astfel că a ajuns pe un teren deţinut de Remin, iar de acolo în pârâul Bozânta şi ulterior în râurile Lăpuş şi Someş. Deversarea a durat peste 12 ore şi, potrivit comunicatului oficial, „evacuarea de apă şi steril a fost oprită în cursul nopţii de 17 octombrie”. După calculele noastre, volumul evacuat a fost de ordinul miilor de metri cubi”, a declarat Roxana Pencea Brădăţan din partea reţelei Mining Watch România.
Sterilul iazului de decantare Bozânta conţine concentraţii crescute de metale grele, precum mangan, cupru şi fier. Momentan, autorităţile nu au făcut nicio precizare privind substanţele toxice deversate sau privind impactul asupra mediului şi comunităţilor.
De asemenea, nu se precizează nimic despre eventuale sancţiuni acordate companiei miniere.
Exploatările miniere din Maramureş au lăsat în urmă probleme ecologice deosebite, care pot genera oricând în accidente ecologice la cele 17 iazuri de decantare şi aproximativ 300 halde de steril. Potrivit unor estimări mai vechi, pentru ecologizarea iazurilor de decantare din Maramureş e nevoie de peste 91 de milioane de euro. Până în 2013, s-au alocat numai 15% din fondurile necesare.
Poluare accidentală la iazul de decantare Bozânta
În data de 17 octombrie a.c., personalul de întreţinere şi supraveghere de la iazul de decantare Bozânta, aparţinând C.N.M.P.N. REMIN S.A. Baia Mare a constatat o creştere semnificativă a debitului de apă evacuată din lacul format în zona centrală a iazului Bozânta. Conducerea C.N.M.P.N. REMIN S.A. Baia Mare a comunicat că s-a produs o avarie la sonda inversă, iar de pe iaz au fost evacuate ape provenite din precipitaţii. Deversarea apei a crescut progresiv, iar ulterior a fost evacuată, în mod necontrolat, în amestec cu apă, o masă de steril. La faţa locului au ajuns, fiind înştiinţaţi de conducerea companiei, specialişti de la Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu şi de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Maramureş. Aceştia au constatat formarea unui con de evacuare pe iaz, respectiv faptul că sistemul de control al evacuărilor prin sonda inversa este defect. Angajaţii SGA Maramureş au prelevat probe de apă din evacuarea directă şi din aval, dar şi din cursurile de apă receptoare: râurile Lăpuş şi Someş. Nu a fost semnalată sau înregistrată mortalitate piscicolă. Evacuarea de apă şi steril a fost oprită în cursul nopţii de 17 octombrie. Conform datelor primite de la laboratorul SGA Maramureş, analiza probelor de apă a relevat prezenţa de metale şi suspensii în râul Lăpuş. La faţa locului s-a deplasat o comisie alcătuită din reprezentanţi ai Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu, Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş, C.N.M.P.N. REMIN S.A. Baia Mare, Conversmin SA, Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Instituţiei Prefectului, Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş. Maramureş, care sunt în analiză la laboratorul de specialitate din cadrul instituţiei.
Despre producerea poluării accidentale la iazul Bozânta au fost anunţate instituţiile abilitate de la nivel central, inclusiv Ministerul Economiei.
Specialişti din cadrul Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu şi Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş au dispus măsuri de remediere imediată a defecţiunilor de la sonda inversă şi vana de evacuare, respectiv monitorizarea permanentă a râurilor Lăpuş şi Someş.
Conducerea C.N.M.P.N. REMIN S.A. Baia Mare a precizat că activitatea de producţie a companiei a fost sistată din luna decembrie a anului 2006. Apele acumulate în iazul de decantare provin doar din ape meteorice. (precipitaţii sub fomă de ploaie). Pentru iazul Bozânta, compania a obţinut acte de reglementare la încetarea activităţii, respectiv au fost revizuite Acordul de Mediu şi Avizul de Gospodărire a Apelor pentru Proiectul Tehnic de Inchidere şi Ecologizare a Minei Herja – Iaz Bozînta.