Dăneştii Chioarului are identitate

0
453

Duminică, 29 octombrie 2017, a avut loc prezentarea şi lansarea cărţii monografice „Dăneştii Chioarului”, autori Florin Codrea şi Cosmin Lăuran, cu un cuvânt înainte de Nicolae Bud, volum tipărit la Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului.
În cele peste 330 de pagini, se vorbeşte despre „Cetatea de piatră”, se face referire la Dăneştiul admistrativ, la cadrul natural geografic, la căile de comunicaţie, hidrologie, faună, climă, educaţie, religie şi patrimoniu local. Este de admirat faptul că pe coperta a patra este o pictură realizată de Iosif Hamza, fost profesor de desen al Şcolii din Lucăceşti, aflată acum în colecţia personală a familiei Nicolae şi Florica Bud.
La această sărbătoare a satului Dăneşti a participat şi Preasfinţia Sa Iustin, Episcop al Maramureşului şi Sătmarului, care a spus printre altele: „Localitatea sau ţinutul unde s-a născut un om deosebit, un intelectual mare, un creator sau un cercetător, un om care a făcut mult bine societăţii şi a încercat să nu facă rău nimănui, iese din anonimat, devine cunoscută. (…) Preo­tul şi învăţătorul sunt fără îndoială cei mai cunoscuţi şi recunoscuţi intelectuali ai satelor noastre”.
Nicolae Bud a răspuns că „Dăneştii Chioarului este un sat a cărui dăinuire a fost asigurată în scurgerea timpului de generaţii de ţărani, ducându-şi existenţa într-un anonimat din care cartea aceasta îşi propune a-l smulge, înfăţişându-l în zbuciumul său între bine şi rău, între virtuţi şi păcate, între viaţă şi moarte”.
După monografiile realizate pentru Mireşu Mare de Ioan Fătcaş, Tulghieş cu ajutorul lui Florian Sălăjeanu, Dăneştii Chioarului cu sprijinul lui Nicolae Bud, poate că fiii satelor Iadăra, Remeţi pe Someş, Lucăceşti şi Stejera din comuna Mireşu Mare se vor apleca şi ei asupra istoriei şi vieţii satelor în care au văzut lumina zilei. (G.D.L.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.