În Botiza, tradiţia se vrea revigorată

0
460

Un proiect de revigorare a satului tradiţional în Comuna Botiza este în atenţia administraţiei locale de câţiva ani. Din păcate, valoarea acestuia fiind destul de mare, primăria nu a găsit resurse de finanţare pentru concretizarea lui nici până azi. Totuşi, o soluţie ar fi împărţirea proiectului pe mai multe componente, care ar fi mai uşor de finanţat.
Scopul proiectului este acela de „a reînvia” cumva satul tradiţional maramureşean, prin construirea de porţi din lemn la toate gospodăriile, reabilitarea drumului şi trotuarelor, dar şi construcţia de case din lemn. Viceprimarul Viorel Paşca explică: „Avem un proiect foarte mare în comună – Centrul Tradiţional Ru­ral. Acesta presupune ca fiecare gospodărie să aibă porţi din lemn maramureşene. Am tot încercat să găsim finanţare, de vreo patru ani, şi pe fonduri europene, şi pe altfel de programe, dar fără succes.

Viorel Paşca - viceprimar Botiza
Viorel Paşca – viceprimar Botiza

Nimeni nu a vrut să ne finanţeze proiectul în totalitate, fiindcă sunt prea multe componente, iar valoarea este mare. În proiect este inclus şi drumul reabilitat, stâlpii de curent, apa, canalul, porţile…. Acesta vizează zona cuprinsă de la intrarea în comună şi până mai sus de primărie. Practic, ar urma să construim la fiecare gospodărie de pe acest traseu porţi maramureşene tradiţionale. Valoarea proiectului este destul de mare, de circa 2,8 milioane euro. Documentaţia este întocmită, dar din cauză că nu am avut cum să asigurăm finanţarea lui în aceste condiţii, ne gândim să-l împărţim pe mai multe proiecte, dar mici. Aşa vom încerca să obţinem finanţare pe fiecare în parte”.

O parte din investiţii se vor finanţa din buget local

Dacă proiectul va fi divizat pe mai multe componente, atunci unele ar putea fi suportate financiar chiar şi din bugetul local: „Că vor fi fonduri guvernamentale, buget propriu o parte, pe GAL vedem, ideea e să materializăm acest proiect. Trotuarele, spre exemplu, ne-am gândit ca anul viitor să le cuprindem pe fonduri locale, drumul judeţean să fie reabilitat de Consiliul Judeţean. Pentru porţi trebuie să vedem dacă găsim ceva finanţări pe turism, tradiţii. De asemenea, ne dorim ca locuinţele, cel puţin cele nou construite, să meargă mai mult pe lemn. Noi am început cu poarta tradiţională amplasată la intrare în comună şi ne-am gândit să continuăm şi cu restul satului. Fiind şi o localitate cu potenţial turistic destul de mare, că ne mai vizitează turiştii, cred că acest lucru ar duce la o creştere a turismului în zonă. Am discutat problema şi în Consiliul local şi am ajuns la concluzia că proiectul trebuie divizat, altfel nu are nicio şansă de realizare, că e valoarea prea mare”, mai spune Viorel Paşca.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.