În Duminica Rusaliilor, de la ora 14, în Dragomireşti, la Pensiunea Izvorul Baicului va avea loc vernisajul expoziţiei “Cămeşa Maramureşeană”. Expoziţia îşi propune să pună în lumină vechiul veşmânt din lumea satului tradiţional, conceput şi produs în mediul gospodăresc.
Oana Font şi Gabriel Boriceanu sunt organizatorii expoziţiei “Cămeşa maramureşeană”. Gabriel este student la Facultatea de Istorie, secţia Etnologie, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai. Originar din Braşov, acesta şi-a descoperit şi fructificat pasiunea pentru vestimentaţia tradiţională, călătorind prin satele care păstrează oaze de veche tradiţie. “Portul popular apare unitar în conţinut şi variat în forme. Tradiţia poate fi privită ca o sedimentare a timpului istoric ce reflectă viaţa unei comunităţi. Acest fenomen nu este o realitate statică, ci se află într-o continuă tranziţie, fără forme desăvârşite sau alterate. În mentalul tradiţional, portul a constituit atât o valoare în sine, cât şi o valoare simbolică. Haina ţărănească oglindeşte stările, creativitatea şi continuitatea oamenilor. Ne propunem ca prin această expunere să oferim o incursiune în timp prin intermediul vechilor cămăşi ale zonei Maramureş. Toate aceste cămăşi au fost adunate din satele judeţului Maramureş în decursul anului 2017, înglobând reminiscenţe ale comunităţilor preindustriale”.
Oana Font, originară din Dragomireşti, a studiat Comunicare şi relaţii publice în cadrul Universităţii Babeş- Bolyai. Despre acest eveniment, tânăra precizează: “Arta, indiferent de forma pe care o îmbracă, are rolul de a înnobila şi echilibra spiritul uman. E o bucurie să organizez acest eveniment de suflet şi să îl sprijin pe Gabriel în activitatea pe care o desfăşoară. Ori de câte ori particip la evenimente artistice, aleg să port cămăşi cusute manual, indiferent că acestea sunt noi sau vechi. Alegerea mea îmi conferă un confort interior şi exterior”, a precizat Oana Font.
Cei interesaţi vor avea prilejul să admire cămăşi din perioade diverse ale secolului trecut. Ele sunt atât o mărturie a timpului istoric, cât şi o sursă de inspiraţie pentru iubitorii de artă. “Dacă ne referim la cămaşa din Maramureş, mai exact la cea femeiască, observăm că este una dintre cele mai elaborate cămăşi din punct de vedere al tehnicilor de realizare. Pentru fiecare moment important al vieţii, omul investeşte un anumit sens şi îl marchează potrivit propriilor trăiri interioare. Astfel, cămăşile devin înzestrate cu anumite funcţii ritualice, dobândind caracteristici multiple, îndeosebi legate de marile evenimente din viaţa arhaică: naştere, botez, nuntă, înmormântare. Cămăşile de lucru folosite în restul timpului ocupă un loc la fel de important”.