Proiect • Neplata amenzilor v-ar putea duce după gratii

0
125

Persoanele care vor fi sancţionate contravenţional cu amendă vor avea la dispoziţie o perioadă mai mare de timp pentru a o achita, şi în unele condiţii, neplata acesteia poate duce la pedeapsa cu închisoarea.
Conform unui proiect normativ care se află în Senat, pentru dezbateri, unele sancţiuni contravenţionale se vor transforma în pedepse privative de libertate, dacă se întrunesc câteva condiţii speciale.
Conform unei Propuneri legislative pentru modificarea art. (39 indice 1) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, persoanele care sunt sancţionate cu amenzi contravenţionale şi refuză plata acestora sau munca în folosul comunităţii, ar putea fi private de libertate.
Concret, potrivit propunerii legislative, persoanele sancţionate contravenţional vor avea la dispoziţie pentru plata amenzii, pe lângă termenul iniţial de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancţiunii, un termen suplimentar de 60 de zile, în care, chiar dacă nu plătesc integral amenda, trebuie să-şi arate intenţia de a achita amenda primită, prin plăţi parţiale sau eşalonate.
În cazul depăşirii termenului suplimentar, instanţa din zona în care locuieşte contravenientul va înlocui amenda cu activitate în folosul comunităţii, efectuată sub directa supraveghere a poliţiei locale.
Dacă persoana în cauză nu se va prezenta, în termen de 48 de ore de la comunicarea sentinţei definitive, la primăria locală, primarul se va adresa instanţei pentru transformarea pedepsei cu muncă în folosul comunităţii în pedeapsa cu închisoare.
Propunerea legislativă va intra în vigoare, dacă va primi votul favorabil al Parlamentului, în special al Camerei Deputaţilor care este for decizional, urmând a fi promulgată de şeful statului şi publicată în Monitorul Oficial.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.