ÎNTÂLNIRE ISTORICĂ ŞI DE SUFLET a ultimei promoţii de tehnicieni mineri

0
105

Vineri, 8 iunie 2018, la Facultatea de Litere din Baia Mare, pe str. Victoriei, a avut loc „ÎNTÂLNIREA DE 63 DE ANI” a absolvenţilor Şcolii Medii Tehnice de Minereuri din anul 1955. Ultima promoţie de tehnicieni mineri, deoarece în acest an, prin reorganizarea învăţământului tehnic, s-au desfiinţat şcolile tehnice şi s-au înfiinţat şcolile de maiştri.
Spunem că a fost o întâlnire istorică, fiindcă sunt foarte puţine şi rare generaţii de absolvenţi ai unei şcoli sau universităţi care au avut sau au şansa şi privilegiul de a se vedea la o asemenea întâlnire şi la o vârstă atât de înaintată, toţi peste venerabila vârstă de „80 de ANI”.
Întâlnirea a fost emoţionantă şi de mare bucurie, din păcate, la aceasta au participat doar 9 colegi dintre cei 90 care au absolvit în anul 1955, în cele patru clase paralele. Pregătirea noastră s-a făcut pe specialităţi – secţii, în concordanţă cu nevoile şi cu solicitările producţiei miniere, de la cercetarea geologică, exploatare, prepararea minereurilor (flotaţie) şi metalurgie, astfel: secţia geologie, secţia exploatare, secţia preparare şi secţia metalurgie.
Cursurile se făceau numai după-amiaza, începând cu ora 14.00 şi până la ora 20.00, deoarece distinşii şi iubiţii noştri dascăli-profesori erau ingineri, care în cursul dimineţii lucrau în producţie în mine, uzinele de preparare şi cele metalurgice (Phoenix şi Ferneziu).
Toţi absolvenţii au fost repartizaţi şi au lucrat în producţie, funcţie de specialităţile pe care le aveau, devenind în timp buni specialişti, conducători ai proceselor de producţie, de la care tinerii ingineri stagiari care veneau în mine sau uzine învăţau tainele meseriei, devenind mai târziu şefi de mine, ingineri şefi, iar unii directori de mine şi uzine.
Dintre colegii participanţi la întâlnire au fost doi colegi care şi-au continuat studiile întorşi în producţie şi care au devenit buni specialişti şi chiar conducători de mine. De exemplu, domnul inginer Ioan Dulfu, director de Exploatare, inginer Teodor Bene – inginer proiectant, conducător al activităţii de proiectare minieră.
Nu putem încheia întâlnirea înainte de a aduce UN OMAGIU distinşilor şi iubiţilor noştri profesori şi dascăli, care cu un efort deosebit şi continuu, după ce au lucrat dimineaţa 8 ore în producţie, în special în mine şi uzine, nu în birouri, au venit după masă pentru a ne învăţa tainele meseriei.
În încheierea întâlnirii, am convenit să ne revedem şi în anul 2019.
ing. Teodor BENE – absolvent

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.