Diversitate şi valoare într-o expoziţie de “înaltă ţinută”

0
305

Pictură îmbinată cu fotografia într-o expoziţie interesantă ce poate fi admirată în aceste zile pe simezele Galeriei de Artă a Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Baia Mare. Expun 9 artişti. Îi uneşte prietenia, meseria, dar şi diversitatea, după cum a remarcat artistul plastic, Ioan Anghel Negrean, cadru didactic la Centrul Universitar Nord Baia Mare.
“Artiştii simt nevoia să lucreze împreună sau măcar să expună împreună. E foarte important chiar dacă artistul e genul individualist ca aceste vibraţii ale fiecăruia să se regăsească într-un concept de grup, pentru că există un fel de concurenţă cu tine, dar şi o concurenţă raportată la celălalt. Colegii de obicei sunt critici, te ajută cu această critică. Europa secolului XX asta înseamnă: că artistul nu mai lucrează singur în atelier. Artistul se regăseşte cu scriitori, filosofi, muzicieni”, a spus preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Baia Mare, Laura Ghinea.
Expoziţia a fost catalogată ca fiind una “ de ţinută. Foarte interesant este că îi uneşte diversitatea şi valoarea lucrărilor”, a accentuat Ioan Anghel Negrean. Artistul a punctat câteva aspecte legate de lucrările fiecărui autor. A remarcat printre altele la Iulia Băbaş, “o oarecare curăţire în culoare şi o anumită libertate asumată în realizarea compoziţiei faţă de ce ştiam eu înainte. Se poate dezvolta foarte frumos asumându-şi aceste libertăţi”. Irina Oţoiu vine şi ea cu o nouă provocare artistică, Raluca Grigoriu “îşi asumă nişte libertăţi dincolo de studiul corpului uman”, iar Alin Hereş vine cu “suprapuneri de imagini”, menite să-i ia prin surprindere pe privitori. În expoziţie e imposibil să nu fie remarcate imaginile alb-negru ale fotografului Silviu Gheţie. “Silviu Gheţie este şi pictor, dar a revenit la prima lui iubire. Indiferent că face fotografie sau pictură, o face la un nivel ridicat, realizează imagini deosebit de interesante”, a adăugat Ioan Anghel Negrean. Mai expun: Anamaria Nagy, Anca Delia Oros, Cristina Busuioc, Alex Mihali. Ei vin cu lucrări la fel de speciale, aşa că iubitorii artei sunt invitaţi să le descopere pe simezele Galeriei de Artă a UAPR, Baia Mare. În 5 iulie, în Salonul Artelor al Bibliotecii Judeţene “Petre Dulfu” Baia Mare este programat vernisajul expoziţiei lucrărilor de disertaţie a masteranzilor de la Arte Plastice din cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare. Pe de altă parte, Ioan Anghel Negrean a anunţat că filiala băimăreană a UAPR numără în acest moment 120 de membri, ceea ce e un record, dar şi “o mândrie pentru Baia Mare”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.