Autobuze electrice pentru Sighet

0
841

Zece autobuze electrice cumpără Primăria Sighetu Marmaţiei printr-un proiect finanţat cu fonduri europene. Cu toate că investiţia este una „verde”, ce protejează mediul înconjurător, există o problemă: un set de baterii costă circa 10% din bugetul anual al primăriei şi ele trebuie schimbate odată la trei ani.

Totuşi, administraţia locală nu dă înapoi şi merge mai departe cu proiectul, urmând să vadă pe parcurs cum va gestiona problema cu bateriile. Horea Scubli, primarul municipiului Sighet, ne-a explicat: „Ne-am calificat alături de 14 municipii, deci suntem 15 de toate, pentru un proiect legat de dotarea cu autobuze din fonduri europene. Noi suntem singurul oraş ce nu e capitală de judeţ dintre acestea, deci o situaţie atipică, dar suntem acolo. Problema este că singurele autobuze care pot intra pe această listă sunt cele electrice. Impedimentul pentru noi, ăştia mai mititei, este că un autobuz electric costă mult, vreo 700.000 de euro, dar banii ţi-i dau alţii oricum, însă un set de baterii costă 200.000 de euro. Acesta, în conformitate cu ce prevăd normativele de exploatare a autobuzului trebuie schimbat odată la trei ani. Noi ne-am înscris pentru 10 autobuze, ori 200.000 setul de baterii, asta înseamnă 2 milioane de euro, bani care ar trebui alocaţi odată la trei ani. Asta în condiţiile în care tot bugetul nostru este de 2,5 milioane euro anual. Deci e complicat, însă noi nu ne-am oprit şi mergem înainte cu proiectul. Vom vedea pe atunci ce facem. Cu siguranţă va fi cumva”.

Prin proiect, s-ar putea amenaja şi câteva căi de rulare pentru autobuzele electrice

Horea Scubli - primar
Horea Scubli – primar

Pe lângă banii aferenţi cumpărării de autobuze, administraţia mai speră şi la ceva fonduri pentru amenajarea unor căi de rulare pentru acestea: „În discuţia pe care o avem cu cei de la Comunitatea Europeană, le-am spus să ne dea în schimb autobuze euro 6, care poluează puţin, dar nu i-am putut convinge. Ei nu vor decât electrice. Acum întocmim restul documentaţiilor necesare, în speranţa că vom mai obţine încă nişte bănuţi, tot prin acest program, pentru amenajare căi rulare autobuze, respectiv, putem asfalta câteva străzi. Asta ar însemna că primim circa 7 milioane de euro pentru autobuze, la care s-ar mai adăuga străzile cam 1,2 milioane, din calculul nostru şi faptul că el devine împovărător peste trei ani de zile. Sigur, Sighetul e aşa de mic încât o baterie nu va fi golită la 200 km zilnic, cum este în oraşele mari, aşa că o vom încărca probabil mai rar şi aşa vom duce cu ea în loc de trei ani, poate şapte sau opt, cât este durata de viaţă. Sighet are o societate de transport local, Mara-Nord, care este în subordinea Consiliului Local şi are undeva la 14 autobuze operaţionale, dar pentru noi e suficient că oraşul nu-i mare. Ele fac o tură prin cartiere şi în localităţile limitrofe – Câmpulung la Tisa, Bocicoi, Sarasău, Vadu Izei şi cam atât”, a conchis Horea Scubli. Localnicii văd cu ochi buni proiectul eco şi speră să se şi materializeze cât de repede: „E o idee bună ca societatea de transport local să funcţioneze cu autobuze electrice. Gândiţi-vă numai la cât poluează un autobuz ce umblă zilnic prin orăşelul nostru mic. Dar să se facă numai proiectul”, este de părere Ildiko Nagy. „Autobuze electrice prin Sighet?! Sună bine. Aştept să le vedem circulând, să umblăm şi noi cu ele şi apoi voi putea spune mai multe”, ne spune Andrei Sas. „Ar fi bine să vedem autobuze eco pe străzile din oraş, nu de alta, dar să ne aliniem şi noi oraşelor mari, moderne, deşi noi suntem un orăşel mai mic”, spune şi Laura Hossu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.