Prevenirea trichinelozei

0
37

Trichineloza este o boală determinată de un vierme, Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne contaminată. Procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele. Omul se infectează prin consumul de carne de porc, în principal, ce conține larve vii sau chisturi viabile. Majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă există și forme clinice de boală cu evoluție severă, care pot cauza moartea prin complicațiile pe care le produc. Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, grețuri, vărsături) care apar la 1-2 zile după consumul de carne contaminată, febră, edeme ale pleoapelor și faciale (însoțite de conjunctivită, dureri musculare și adinamie). Îmbolnăvirea se produce în urma consumului de carne de porc sau vânat neexaminată trichinelo­scopic, preparată “în sânge” sau insuficient prelucrată termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, șuncă. Ne-a informat directorul executiv dr. Rareș Pop al Direcției Județene de Sănătate Publică Maramureș.
(G.M.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.