O băimăreancă la World Coffee Events

0
136

Recent, în SUA, a avut loc campionatul de barista, competiţie internaţională de cafea organizată de World Coffee Events în colaborare cu SCA (societatatea cafelei de specialitate). În cele cinsprezece minute de concurs alocate fiecărui concurent, barista trebuie să pregătească şi să servească douăprezece băuturi: 4 espresso, 4 băuturi cu cremă de lapte şi espresso şi 4 băuturi semnătură (o băutură nonalcoolică pe bază de espresso), câte una pentru fiecare membru al juriului pe sensory, care evaluează şi acordă puncte pe baza unor factori precum: gust, balans, prezentare. Un alt juriu, cel tehnic, evaluează şi oferă note pe tehnică şi pe curăţenia celui care prepară. Punctele sunt la final însumate.
La ediţia 2019, a participat şi o concurentă din Baia Mare, Delia Avram (născută Bîrtaş), care lucrează în Cluj-Napoca. Cafeaua folosită de ea este din varietatea Gesha, specia Arabica, culească manual de la ferma Ninety Plus din Panama, atent procesată şi proaspăt prăjită. Ca profil de arome, lotul numit Lotus este complex, aduce a zonă florală (lavandă), înspre fructe (prune, coacăze, ananas), învăluite într-o notă de scorţişoară. Toate acestea sunt note pe care le are cafeaua naturală, nu sunt arome adăugate. Delia a câştigat etapa naţională de la Bucureşti, ţinută în 15-17 martie 2019.
În cadrul Convenţiei SCA de la Boston – SUA, a avut loc etapa mondială, unde au participat reprezentanţi din 58 de ţări din toată lumea. Locul I a fost câştigat de Jooyeon Jeon din Coreea de Sus. În clasamentul mondial, Delia a obţinut locul 41 (este prima sa participare şi pe viitor se aşteaptă la locuri mai bune).
Delia Avram lucrează în lumea cafelei de specialitate din 2012, în cadrul companiei Meron din Cluj-Napoca. Caută cele mai interesante cafele din lume, importă cafea din mai multe ţări (Etiopia, Kenia, Rwanda, Burundi, Guatemala, Papua Noua Guinee, Nicaragua, Mexic, Panama) şi o prăjeşte în loturi mici, astfel încât să îi păstreze cât mai mult din caracter. Dacă ajungeţi prin Cluj-Napoca, căutaţi cafenelele Meron şi întrebaţi de Delia.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.