Tabără internaţională de creaţie în Cavnic

0
84

Vara este sezonul taberelor de creaţie a diferitelor categorii de artişti plastici. Unii vin ca invitaţi, alţii ajung prin concurs pentru a participa, în cadrul unui proiect, la taberele de creaţie organizate în diferitele zone ale ţării. Cele mai multe sunt realizate în locuri deosebite, în special în apropierea Băii Mari, unde a activat cu success „Colonia Pictorilor”, la nivel naţional, şi internaţional.
Sunt iniţiative ale cunoscătorilor şi iubitorilor de artă, printre aceştia aflându-se membrii familiei Veress Tiberiu, care găzduiesc mai multe tabere internaţionale. În urma acestora rămân multe creaţii demne de admirat. Elizabet Art – Asociaţia Culturală „Diamant de Maramureş” este cadrul oficial, creat de familia Veress, unde se desfăşoară activitatea, cu invitaţi din diferite ţări. Sunt pictori profesionişti şi sculp­tori, iar în urma muncii lor se văd rezultate deosebite pe simezele sălii în care se face vernisajul expoziţiei finale.
În luna iulie, la Pensiunea Elisabeta, din Cavnic, într-o forfotă de viaţă artistică, au fost create şi expuse lucrările celor 17 artişti plastici (16 pictori şi un sculptor) prezenţi la tabără. Iată numele creatorilor care contribuie la înflorirea vieţii artistice, acolo unde aerul nu mai este dominat de industria multimilenară a mineritului, unde turismul şi cultura vor crea o viaţă nouă în viitorul apropiat: Maria Berciu (Baia Mare), Voichiţa Cecălăcean (Cluj-Napoca), Traian Mârza (Alba Iulia), Vasile Mureşan (Târgu Mureş), Cristina Oprea (Turda), Vasile Koter (Satu Mare), Emil Lajos Kovacs şi Istvan Nagy (Satu Mare), Sorina Veress Pop şi Elisabeta Veress (Cavnic), Timea Hadar (Budapesta), Franciska Keresztesi, Edit Balogh Metzkone şi Iren Patkas (Gyula), Imre Ma­kai (Hajduboszormeny), Vasile Ostahi şi Gheorghe Petrea (Chişinău), Anatolij Sakalosh (Beregovo).
A fost o expoziţie de excepţie, prin care s-a marcat şi apreciat activitatea din acest an. S-a observat o schimbare în bine a varietăţilor exprimate în tablourile peisagistice naturaliste, impresioniste sau axate pe „gaura cheii” ca şi compoziţii puţin filozofice ale unor gânditori influenţaţi în preajma naturii. Toţi artiştii au mulţumit familiei Veress pentru eforturile depuse în organizarea taberei din Cavnic. La finalul vernisajului, actorul Claudiu Pintican a oferit un recital deosebit participanţilor la eveniment.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.