Festivalul ”Tradiții Chiorene”, la a XII-a ediție

0
81

Sâmbătă, 24 și duminică, 25 august 2019, în comuna Săcălășeni a avut loc cea de-a XII-a ediție a Festivalului ”Tradiții Chiorene”. Evenimentul a fost organizat de Primăria și Consiliul Local Săcălășeni, împreună cu Asociația ”Cireșarii din Coruia” și în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș.
În prima zi a evenimentului, atât comunitatea locală cât și invitații au participat la un festival ecvestru, care s-a desfă­șurat la baza sportivă din Săcălășeni și s-a încheiat cu un spectacol folcloric oferit de artiști locali de toate vârstele. Pe terenul de fotbal din Coruia au fost organizate meciuri de oină între echipele locale C.S. Dinamic – Coruia, A.S. Voința – Coruia și echipele invitate Școala Gimnazială ”George Coș­buc” – Medieșul Aurit, Școala Gimnazială Remetea Chioarului, A.S. Măgura – Coaș. Activitățile sportive s-au încheiat cu un meci amical de fotbal disputat între echipa gazdelor și echipa musafirilor.
Duminică, sărbătoarea a debutat cu săvârșirea slujbei religioase la Biserica “Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Săcălășeni, apoi localnicii și invitații s-au încolonat într-o impresionantă paradă a portului popular. Aceasta a evidențiat coloritul viu al costumului tradițional din Țara Chioarului în cele mai frumoase detalii, de la piesele vestimentare țesute și cusute cu migală la podoabele care îi oferă individualitate artistică și care a fost purtat cu mândrie atât de localnici, cât și de invitații la eveniment.
În cadrul deschiderii oficiale, gazda evenimentului, primarul comunei Săcălășeni, Emilian Gheorghe Pop, a mulțumit participanților pentru prezență și partenerilor pentru implicarea în organizarea festivalului, dar în mod special Consiliului Județean Maramureș pentru substanțialul sprijin financiar acordat. În același cadru festiv a avut loc și înmânarea diplomelor de cetățeni majori ai comunei tinerilor care împlinesc anul acesta 18 ani, dar și a Diplomelor de Aur pentru cuplurile care serbează nunta de aur în 2019.
Executivul Consiliului Județean Maramureș a fost reprezentat de preșe­dintele Gabriel Valer Zetea, care a felicitat ad­ministrația comunei Săcă­lășeni pentru consecvența cu care a știut să promoveze autenticitatea Mara­mureșului printr-un festival ajuns deja la cea de a XII-a ediție, precum și pentru eficiența cu care manageriază planul de dezvoltare al zonei.
A mai luat cuvântul Gheorghe Falcă, primarul comunei Ghindești din Republica Moldova, care a mulțumit Primăriei și Consiliului Local Să­călășeni pentru sprijinul acordat în introducerea iluminatului public în Ghindești. Pe scena festivalului a urcat și Directorul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Ioan Urs, care a felicitat fermierii comunei Săcălășeni pentru proiectele depuse la APIA.
Buna dispoziție a fost asigurată printr-un spectacol folcloric oferit de Ansamblul “Florile Chioarului” din comuna Săcălăşeni, Ansamblul ”Doru­lețul” din Coaș, ”Florile Ceahlăului” din Neamț, ”Cosăul” din Budești și artiștii Irina Conț, Augustin Hoban, Maricica Mihoianu Balău și Nea Mitică.
În același interval s-a dat startul concursului ”Cel mai bun gulaș”, iar ceaunele au fost pregătite de către cinci echipe: consilierii locali, Asociația ”Vânătorii și pescarii”, Asociația ”Cireșarii” din Coruia, echipa de fotbal ”Gloria” – Culcea, ultima echipă fiind compusă din personalități locale.
Pentru tineri s-a organizat, în aer liber, ”discoteca anilor ‘80” la baza sportivă a comunei Să­călășeni și i-a avut ca pro­tagoniști pe artiștii ”Trupei de marți”. Petrecerea s-a încheiat cu un fascinant foc de artificii.
Cea de a XII-a ediție a Festivalului ”Tradiții Chiorene” a fost finanțată de CJ Maramureș cu suma de 35.000 de lei. (a.b.m.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.