Sfânta Liturghie la hramul Mănăstirii Rohița

0
161

Marți, 1 octombrie, când Biserica Ortodoxă prăznuiește Acoperământul Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, a oficiat, din încredințarea Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, Sfânta Liturghie de hram la Mănăstirea Rohița din Protopopiatul Lăpuș, în fruntea unui sobor de 45 de preoți și diaconi.
Sfânta Liturghie Arhierească
Din sobor au făcut parte Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarh mănăstiresc și starețul Mănăstirii Rohia, Pr. Dr. Florin Stan, protopopul Lăpușului, Pr. Ioan Pop, proin-consilier eparhial administrativ, Pr. Ioan Ciceu, proin-protopop al Lăpușului, Protos. Vasile Filip, starețul Mănăstirii Rohița, Protos. Ioil Nicoară, starețul Mănăstirii Dealu Mare, Ierom. Teofan Petruț, duhovnicul acestei mănăstiri, Pr. Mihai Cornel Gheduțiu, secretar protopopesc, Pr. Ilarion Herța, parohul credincioșilor din Boiereni, sat în hotarul căruia este situată mănăstirea, Pr. Bogdan Ciocotișan, parohul din Dumbrăvița, Pr. Ioan Hojda din Rogoz, sat care a dat masa pentru cei câteva mii de credincioși care au umplut curtea mănăstirii, Pr. Vasile Tuns din Brebeni, care au asigurat colacii de hram care s-au dat fiecărui credincios, preoți din satele înconjurătoare și de mai departe, din județele Cluj și Bistrița-Năsăud, de la București chiar.
Oficiată în frumosul Altar de Vară al mănăstirii, lucrat în lemn, ca și biserica cea nouă, de cunoscutul meșter Herentea din Ieud împreună cu fiul său, Sfânta Liturghie Arhierească a fost urmărită de câteva mii de credincioși, veniți la mănăstire împreună cu preoții lor.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Bizantin „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.
Între credincioși s-au aflat primarul Mitru Leșe al orașului Tg. Lăpuș, de care aparține satul Boiereni, Conf. Univ. Dr. Florian Roatiș vicepreședinte al Fundației „N. Steinhardt” și Prof. Ioan Săcăleanu, întemeietorul acestei Fundației, precum și maici care s-au rugat împreună cu soborul: maicile starețe Antonia Țineghe, stavroforă, de la Mănăstirea „Sfânta Treime” Breaza, Protopopiatul Lăpuș, maica stareță Maria Magdalena Drăguș, stavroforă, de la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” Ruoaia, Lăpușul Românesc, monahia Domețiana Dan, egumena schitului „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” Izvoare, Protopopiatul Sighet.

Cuvântul de învățătură

Un emoționant cuvânt de învățătură a rostit Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul în fața credincioșilor veniți la hramul Mănăstirii Rohița din Țara Lăpușului, locaș sfânt, ctitorit după 1990 pe locul vechii mănăstiri distruse de generalul de tristă amintire Bukow.
„Mântuitorul Iisus Hristos a pregătit această frumoasă zi ca noi toți, cei care, mânați de Duhul lui Dumnezeu, de dragostea și iubirea pe care I-o arătăm Preacuratei Sale Maici, am lăsat toată grija cea lumească și am venit la munte, la sfânta mănăstire, care este sub patronajul duhovnicesc al Preacuratei Maici a Domnului, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul. De aceea, mânați de credință, de dragoste și de iubire sfântă și curată, iată că s-a umplut curtea sfintei mănăstiri de fiii lui Dumnezeu, pentru că toți câți suntem aici și toți, care din binecuvântate pricini nu au reușit să ajungă, întrucât este o zi de lucru de peste săptămână, toți aceia și noi toți formăm Biserica Dumnezeului Celui Viu și suntem fiii Maicii Domnului și prietenii și frații Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Clipa în care v-ați hotărât să veniți aici la mănăstirea de la Valea Rohiței a fost gândul și lucrarea cea sfântă și tainică a lui Dumnezeu, care v-a șoptit taina Duhului Sfânt în adâncul ființei dumneavoastră să mergeți la Dumnezeu, la sfânta mănăstire, la locul unde se săvârșesc minuni, pentru că fiecare mănăstire este o casă a lui Dumnezeu, un loc al Duhului Sfânt, pentru că în fiecare zi, în fiecare sfântă mănăstire se săvârșește Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, se invocă Sfântul Duh să vină peste Sfintele Daruri și astfel intrăm în comuniune cu Duhul lui Dumnezeu și cu Dumnezeu cel Sfânt în Sfânta Treime. De aceea, sfintele mănăstiri dintotdeauna au fost, sunt și vor fi vetre de foc nestins al credinței.”
Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul s-a oprit apoi asupra pericopei evanghelice a duminicii, concluzionând asupra priorităților pe care trebuie să le avem în viață, dintre care pe primul loc trebuie să fie rugăciunea.

Distincții

Două hirotesiri a făcut Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul: întru Arhimandrit a părintelui stareț Vasile Filip, conform Hotărârii Sfântului Sinod din 19 iunie 2019, și întru Protosinghel a părintelui Ieromonah Teofan Petruț, la propunerea și hotărârea chiriarhului locului, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.
Părintele stareț Vasile Filip are 55 de ani, din care 35 de ani de monahism și 30 de slujire clericală. A ctitorit Mănăstirea Rohița, cu hramurile „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și „Acoperământul Maicii Domnului”, unde are activități social-filantropice, organizează școli de vară cu tinerii din Transilvania, împreună cu Mănăstirea Rohia, cu care găzduiește tabere de pictură, Zilele „Nicolae Steinhardt”, simpozioane și mese rotunde etc. A preluat schitul în 1993, la propunerea Arhim. Iustin, pe atunci stareț al Mănăstirii Rohia, devenind schit al acesteia, iar după câțiva ani, mănăstire de sine stătătoare. Mănăstirea era departe de sat, la câțiva km, nu avea curent electric, apă curentă, nu erau clădiri, ci doar o bisericuță modestă și o Sfântă Cruce. Acum este un așezământ monahal frumos, căutat de credincioși și cunoscut în țară. În circa un an va fi asfaltat și drumul spre acest sfânt locaș de închinare, din satul Boiereni până lângă biserica mănăstirii, prin grija primarului Mitru Leșe.
Părintele Teofan Petruț slujește la Sfântul Altar al Mănăstirii Rohița de 26 de ani, din 1 octombrie 1993, când a fost hirotonit preot în aceeași zi cu Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, care a fost hirotonit atunci întru diacon.
Părintele exarh Arhim. Dr. Macarie Motogna a vorbit credincioșilor despre istoricul mănăstirii, subliniind că mănăstirile ridicate pe locul unor vechi așezăminte monahale înfloresc pentru că rugăciunilor viețuitorilor de azi li se adaugă rugăciunile foștilor monahi trecuți în lumea veșniciei și de acolo se roagă pentru fosta lor mănăstire și aduc mulțumirile tuturor celor care s-au jertfit în această zi de o frumusețe rară, cum nu au mai fost la hramurile de până acum.
Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a primit în dar o icoană a Maicii Domnului, pictată în cadrul taberelor de pictură care se organizează aici și un metanier.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.