La Centrul Cultural a fost marcată Ziua Europeană a Culturii Evreiești

0
35

În fiecare an este marcată ZIUA EUROPEANĂ A CULTURII EVREIEȘTI, care reunește peste 500 de evenimente în 16 țări. Scopul demersului este acela de a organiza activități legate de cultura evreiască și de a prezenta publicului moștenirea culturală și istoria poporului evreu.
Zilele europene ale culturii evreiești au fost inițiate în anul 1996 la Strasbourg, pentru a evidenția siturile de patrimoniu evreiesc din toată Europa. Moștenirea culturală evreiască este o parte integrantă a istoriei europene, fiind un factor cheie în prevenirea prejudecăților antisemite. Astăzi, peste un milion de evrei trăiesc în Europa.
Fundația Tarbut – cultură și educație iudaică și Centrul Cultural au organizat a V-a ediție a Zilei Europene a Culturii Evreiești la Sighetu Marmației. Cu acest prilej, a avut loc un moment artistic intitulat “Sărbătoare muzicală în onoarea femeilor evreice”. Invitați de onoare au fost artiștii Leonard Lehrman, compozitor american, la pian și Helene Williams Lehrman, solistă. Cei doi au susținut un repertoriu din creațiile compozitorilor: Molly Picon, Emma Gold­man; Naomi Shemer, Hannah Szenes Abraham Goldfaden. Spectatorii prezenți au cântat împreună cu artiștii și i-au răsplătit cu aplauze!
Despre semnificația evenimentului au vorbit prof. dr. Ioan Dorel Todea și doamna Peninah Zilberman, președinta Fundației Tarbut – cultură și educație iudaică, Sighet, care a vorbit despre câteva din figurile cele mai reprezentative ale femeilor evreice și a prezentat repertoriul susținut de Leonard Lehrman și Helene Williams Lehrman. (g.m.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.