Pestă porcină africană, confirmată în Rozavlea

0
101

Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Maramureș s-a reunit în ședință extraordinară, după confirmarea cazului de pestă porcină din localitatea Rozavlea, dintr-o exploatație nonprofesională.
Până la confirmarea probelor de laborator transmise la București, exploatația a fost plasată sub supraveghere sanitară și a fost efectuată ancheta epidemiologică. Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală de la București a confirmat, marți după-amiază, prezența virusului pestei porcine africane la porcul domestic.
Pentru reducerea riscului de răspândire a bolii s-a procedat la sacrificarea și ecarisarea alternativă prin îngropare a 7 suine (2 dintr-o gospodărie și alte 5 dintr-o exploatație de contact), cu respectarea normelor prevăzute de către legis­lația în vigoare.
Prefectul Vasile Moldovan a precizat că „s-a aprobat planul de măsuri pentru combaterea pestei porcine africane. La Rozavlea s-a efectuat dezinfecția preliminară a adăposturilor, respectiv cea intermediară, dar și catagrafierea zonei. S-a procedat la stabilirea zonei de protecție, în jurul focarului pe o suprafață de 3 km (raza localităților Rozavlea, respectiv Șieu). Zona de supraveghere stabilită în jurul focarului are o suprafață de 10 km și include localitățile: Bogdan Vodă, Ieud, Dragomirești, Bocicoel, Vișeu de Jos, Ruscova, Leordina, Petrova, Strâmtura, Slătioara, Poienile Izei și Botiza. De asemenea, s-a efectuat dezinfecția platformei de dejecții, a căilor de acces, a materialelor și ustensilelor posibil contaminate. S-au întocmit documentele pentru despăgubirea proprietarului. Personalul DSVSA și medicii veterinari au discutat cu cetățenii și le-au explicat să nu intre în panică pentru că sunt aplicate doar măsurile de biosecuritate și că nu se va proceda la sacrificarea suinelor din gospodării”.
În zona de protecție se interzice deplasarea și transportul porcilor pe drumuri publice sau private, cu excepția cazului în care sunt avizate de autoritatea veterinară locală. Interdicția nu se aplică tranzitului porcilor pe șosea sau pe calea ferată, dacă tranzitul se face fără descărcare sau oprire, iar transportul este autorizat; poate fi acordată o derogare în cazul porcilor destinați tăierii, care provin din exteriorul zonei de protecție și se îndreaptă spre un abator situat în zona menționată anterior pentru tăiere imediată. Niciun animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploatație fără autorizarea autorității veterinare locale. Se efectuează zilnic supravegheri clinice și inspecții de către 6 echipe alcătuite din medici veterinari și personal auxiliar din cadrul unității locale.
Echipele de inspecție pot fi suplimentate în func­ție de necesitate cu reprezentanți ai unității locale, personal auxiliar și medici veterinari oficiali.
În zona de supraveghere se efectuează un recensământ al tuturor exploatațiilor. De asemenea, este interzisă deplasarea și transportul porcilor pe drumuri publice sau private, cu excepția cazurilor în care sunt avizate de autoritatea veterinară locală.
Interdicția nu este aplicată tranzitului porcilor pe șosea sau pe calea ferată, dacă tranzitul se face fără descărcare sau oprire; poate fi acordată o derogare în cazul porcilor destinați tăierii, care provin din exteriorul zonei de protecție și se îndreaptă spre un abator situat în zona menționată anterior pentru tăiere imediată. Niciun animal domestic nu poate intra sau ieși dintr-o exploatație în cursul primelor 7 zile fără autorizarea autori­tății veterinare locale. Sunt instituite filtre rutiere de control la intrarea și ieșirea din zona de supraveghere. Vehiculele care au fost utilizate la transportul porcilor nu pot părăsi cele două zone stabilite fără a fi curățate și dezinfectate.
Pentru a preveni transportul ilegal de animale vii, al produselor și preparatelor din carne destinate consumului, respectiv suine provenite din exploatații nonprofesionale situate în zone aflate sub restricții ca urmare a unor focare de pestă porcină africană, sunt instalate filtre de către Inspectoratul de Poliție și DSVSA Maramureș.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.