Ora de hore cu Grigore Leşe

0
135

Artistul maramureşean, Grigore Leşe, le predă celor interesaţi o „Oră de hore”. În plus, el va răspunde şi la întrebarea: De ce horeşte omul? Primul eveniment de acest gen este programat în 28 februarie, de la ora 17, la Muzeul de Artă Recentă , în sala Auditorium, Primăverii 15, Bucureşti. Rezervări se pot face la adresa: MARe/mail gift.shop@mare.ro. Prețul unui bilet: 100 lei/persoană pe curs, în limita celor 40 de locuri. La 3 sesiuni cumpărate se primește un discount de 10%.

Cursuri lunare de muzicologie teoretică şi practică

În Auditorium, încă de la inaugurare, MARe a demarat un program complex și variat de experimente audio, de la instalații audio-video la performance sonor, jazz, muzică electronică, teatru radiofonic, muzică clasică, de cameră, muzică de film, înregistrări din natură. O paletă sonoră extrem de largă, potrivită diversității stilistice definitorii pentru MARe. Această paletă este întregită, din februarie 2020, cu seria de cursuri lunare de muzicologie teoretică și practică, susținute de Grigore Leșe, prin care participanții vor avea acces nu doar la resorturile cele mai profunde ale cîntului arhaic, autentic, ci și la întreaga constelație antropologică pe care o dezvăluie acesta. Fiecare curs va fi țesut în jurul unor exemplificări concrete, prin care vocea inegalabilă a lui Grigore Leșe va transforma instruirea în delectare.
”În orașe oamenii umblă mult. Adeseori când traficul e bară la bară și totul pare zadarnic, iau fluierul din geantă. Cunosc semafoarele din drumurile mele de zi cu zi, știu când am timp de o horă și când de un joc, zic din fluier până când se amestecă verdele cu roșul, până când claxonul din spatele meu spintecă aerul, până când li se amestecă glasurile precum stările mele. Mă izolez în cântec și-așa reușesc să mă regăsesc. Întâlnirile de la MARe vor fi ca o călătorie în timp, într-o lume mai bună, mai frumoasă, mai adevărată. Vă vor da posibilitatea să vă aflați cântecul”, spune Grigore Leșe.

„Brandul României în cântec este suferința”

Doctor în muzicologie, Grigore Leşe continuă: „De osteneala bătrânilor, să se stâmpere – horile-s de stâmpărare / la om cu supărare…Am noroc că știu cânta / că-mi astâmpăr inima. Ho­rea e unică – prin hore omul își află locul în lume, e cel mai reprezentativ cântec la români. Am întrebat oamenii de ce horesc și au răspuns: de jale, de năcaz, de dor, de dragoste. Brandul României în cântec este suferința”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.