Povești de viață despre personalităţi

0
36

Chipul blând şi plin de iubire al fostului arhiepiscop maramureşean, ÎPS Justinian Chira a fost adus în faţa elevilor de la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” din Baia Mare. De asemenea, liceenii au aflat amănunte despre alţi doi mari oameni de ştiinţă şi din literatură: Emil Racoviţă şi Petre Dulfu.
La Liceul Teoretic „Emil Racoviţă” din Baia Mare a avut loc cea de-a doua acțiune din cadrul proiectului derulat în parteneriatul dintre această instituție și Școala Gimnazială „Petre Dulfu” din Baia Mare. Activitatea cu titlul „Povești de viață” a avut în prim-plan trei personalități marcante ale culturii și spiritualității românești: cei doi patroni spirituali ai școlilor participante, Emil Racoviță și Petre Dulfu, și Înaltpreasfințitul Justinian Chira.
Cele trei personalități au fost evocate prin trei clipuri reprezentative, dar și prin cuvintele participanților la proiect. Astfel, figura paternă a arhiepiscopului Justinian a fost trasată de părintele Milan Bălan, consilier eparhial pentru sectorul educațional la Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului, care a evidențiat, atât din propriile amintiri, cât și prin scurte citate din cartea de Reflecții a ierarhului, principalele trăsături și contribuții ale acestuia la spiritualitatea și cultura maramureșeană.
Apoi, în zâmbetele și atenția nedisimulată a micilor ascultători, a rulat un fragment din Isprăvile lui Păcală, de Petre Dulfu, ca în finalul primei părți a întâlnirii să fie evocată figura marelui savant român Emil Racoviță, patronul școlii gazdă. În partea a doua a acțiunii, elevii celor două școli au format trei echipe, fiecare cu sarcina de a scrie o poveste despre câte una dintre cele trei personalități omagiate. Ei au completat fiecare poveste cu desenele potrivite acestora. Coordonatorii proiectului sunt prof.dr. Cosmin Lauran, prof. Adriana Draghiș și prof. Aurica Bozga de la L.T. „Emil Racoviță” (director Mariana Pop), prof. înv. primar Aura Hamuth și prof. înv. primar Andreea Kiss de la Școala Gimnazială „Petre Dulfu” (director Mircea Buia). Elevii participanți sunt din clasa a 12-a C de la L.T. „Emil Racoviță” (diriginte Dana Glodean) și clasa a III-a B (prof. înv. primar Aura Hamuth).
Următoarea acțiune din cadrul parteneriatului se va desfășura pe data de 5 martie, la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, cu tema „Mesaj pentru mama”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.