S-au sistat cursele aeriene către şi dinspre Italia

0
25

Grupul de Comunicare Strategică al Guvernului informează că, începând de luni, 9 martie, ora 12, au intrat în vigoare deciziile Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență privind impunerea unor restricții de trafic dinspre și înspre statele afectate de infecția cu noul coronavirus.
Astfel, sunt sistate cursele aeriene către și dinspre Italia, iar operatorii aerieni au obligația de a comunica cetățenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran și Coreea de Sud către România, cu escală, faptul că vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul țării noastre.
Operatorii aerieni au obligația de a nu permite îmbarcarea persoanelor de altă cetățenie decât cea română care vin către România, cu escală, din Italia, China, Iran și Coreea de Sud.

Carantină pentru românii care se întorc în ţară

Cetățenii români care sosesc în țară prin punctele de frontieră terestre venind dinspre sau după ce au călătorit înainte în Italia, China, Iran și Coreea de Sud intră în carantină instituționalizată pe raza județului de graniță sau în izolare la domiciliu, în func­ție de zona din care vin.
Accesul cetățenilor străini care vin în România din Italia, China, Iran, Coreea de Sud, indiferent de mijlocul de transport folosit, este permis doar cu condiția obligatorie de a intra în carantină sau autoizolare, după caz.

Excepţii pentru transporturile de marfă de minimum 3,5 tone

Transporturile de marfă de minimum 3,5 tone sunt exceptate de la restricțiile de trafic privind accesul pe teritoriul României.
Restricțiile se aplică și pentru transportul maritim și fluvial.
Aceste decizii sunt valabile până în data de 31 martie a.c., cu posibilitate de prelungire.

Sunt interzise manifestările publice sau private

Începând cu data de 8 martie sunt interzise manifestările publice sau private, în spații deschise sau închise, cu un nu­măr de participanți mai mare de 1.000 de persoane.
Această măsură este obligatorie, la nivel național, pentru toți agenții publici și privați și nu este supusă negocierii, excepțiilor, neputând fi amânată.
Evenimentele la care este estimată participarea unui număr mai mic de persoane pot fi organizate doar după obținerea aprobării de la Direcțiile de Sănătate Publică locale.
Acceptul sau refuzul organizării va fi transmis în baza unei analize care ține cont de natura evenimentului, grupa de vârstă a participanților, modalitatea în care participanții ajung la eveniment și durata deplasării către eveniment, dacă există posibilitatea ca la eveniment să participe persoane pentru care există posibilitatea să fi fost în zone de risc sau să fi intrat în contact cu persoane contaminate.

Fără stagii de practică în spitale

În aceeași perioadă, nu vor mai fi organizate stagii de practică în spitale pentru studenții la medicină și farmacie, cu excepția situațiilor de voluntariat în sprijinul medicilor.
Până la 31 martie a.c., aparținătorii pacienților nu pot efectua vizite în spitale.
La nivel guvernamental a fost realizată și aprobată procedura de suspendare a cursurilor în unitățile de învăță­mânt în cazul apariției cazurilor de COVID-19 (coronavirus) în respectivele unități. Procedura este utilă pentru luarea măsurii de suspendare a cursurilor în mod rapid și unitar, prin decizie a comitetului județean pentru situații de urgență.
15 cazuri de infectare cu COVID-19
Luni, 9 martie, la ni­vel național au fost confirmate 15 cazuri de cetă­țeni infectați cu virusul COVID-19 (coronavirus) pe teritoriul României.
Dintre cei 15 cetățeni care au contactat virusul, 5 sunt declarați vindecați și au fost externați.
Toți pacienții internați au o stare generală bună, iar persoanele în vârstă și care au boli cronice sunt monitorizate cu atenție.
Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 27 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID-19 (coronavirus). Alte 12.789 persoane sunt în izolare la domiciliu și sub monitorizare medicală.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.