„Tezaurul viu”, Nicolae Pițiș, la ceas aniversar

0
97

Nicolae Pițiș a aniversat ieri, 13 martie, 81 de ani de viață. Lăpușeanul și-a petrecut viața în cântec. „Cine ascultă horile și zicălile rapsodului Nicolae Pițiș din Valea iederii, comuna Lăpuș, să înțeleagă dor, să înțeleagă restriște, mâhniri, tulburări adânci, apoi lină mângâiere, zâmbete în lacrimi”, scria artistul maramureșean, Grigore Leșe.
Nicolae Pițiș este considerat tezaur viu. Nicolae Pițiș sau, cum i se spune în Lăpușul Românesc, Nicolae a lui Ionu lui Iacob, are o strânsă legătură cu un alt cântăreț celebru din Țara Lăpușului, Grigore Leșe, pe care l-a învățat să cânte. A învățat și 50 de fete să cânte, cel mai mulțumit fiind de Casandra Hauși, cu care cântă deseori la concerte. „De mic tare am cântat. Și tata, și mama or cântat. Mama cânta din gură, din frunză și din trîmbiță. Am fo’ tri fișiori și tri fete”. Numai el trăiește dintre băieții care au fost la părinți. Are patru copii. Cântă și ei, dar nu pe scenă, că li-i rușine.
„Într-un cuvânt, Nicolae Pițiș e adevărat – sau, cum le place unora să spună, cu o vorbă nu tocmai potrivită, «autentic». El există ca atare în carne și oase, și nu e contrafăcut de o minte stricată de activist din farduri, surâsuri artificiale și mincinoase, costume de ladă, aranjamente de orchestră și epoleți patriotici”, spune dr. Speranța Rădulescu, etnomuzicolog.
Despre artistul maramureșean, publicista și prozatoarea Sânziana Pop scria: „Uneori, în nopțile cu stele, trâmbița lui «bate» la zece kilometri depărtare și, atunci când vântul îi este prielnic, glasul îi e auzit până jos, în sat, la patru kilometri. Atunci, țăranii opresc lucrul, privesc spre înălțimi, își ciulesc urechile și-și spun unii altora: «Ia ascultați, bă fraților!… Cântă Pițiș»”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.