60 de zile cu COVID-19 în Baia Mare!

1
3284

Baia Mare, 23 aprilie 2020
Am trăit o perioadă de 60 de zile de frământări, panică, internări, izolări la domiciliu, carantină, nopţi cu coşmaruri, nopţi nedormite, cu un personal medical care pentru prima dată a dat piept cu o boală foarte contagioasă şi care a necesitat adaptare rapidă şi măsuri de prevenire de maximă siguranţă. Un virus nou, o boală care a bulversat omenirea, ne-a oprit orice speranţă şi pentru un timp ne-a blocat.
Au fost oameni care nu au înţeles măsurile de prevenire, nu au respectat restricţiile impuse, dar Maramureşul este un loc binecuvântat cu personal medico-sanitar bine pregătit, cu echipament de protecţie corespunzător cu normele în vigoare şi a reuşit printr-un efort unitar cu autorităţile să stăpânească răspândirea acestui virus ucigaş.
Până astăzi au fost confirmaţi în Maramureş – 65 de pacienţi cu boală COVID-19 din care 53 internaţi şi trataţi în Spitalul de Boli Infecţioase şi Psihiatrie Baia Mare – spital de Fază I care asigură asistența medicală a pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2.
39 de pacienţi au fost vindecaţi şi externaţi cu respectarea repausului şi măsurilor în vigoare, iar 14 pacienţi sunt în continuare internaţi cu posibilitate de externare la două teste COVID-19 – efectuate la interval de 24 de ore – negative.
Fiecare bolnav, în funcţie de simptomatologie, a beneficiat de tratament specific, regim igieno-dietetic individualizat şi adaptat la comorbidităţile existente. Niciunul dintre cei 53 de bolnavi internaţi nu a avut nevoie de intervenţia medicilor specialişti de Terapie intensivă.
Sunt internaţi şi 8 pacienţi suspecţi, cu simp­tomatologie respiratorie, contacţi sau cu context epidemiologic, care în urma testului de depistare a virusului vor fi confirmaţi ca boală sau infirmaţi şi transferaţi în alte secţii de specialitate.
Spitalul de Boli Infecţioase şi Psihiatrie Baia Mare a intrat într-o nouă etapă prin îndeplinirea criteriilor de includere în Sistemul Naţional de Diagnostic, specific pentru infecţia cu SARS-CoV-2 ca urmare, strategia de testare este axată pe detectarea rapidă a cazurilor COVID-19 în vederea limitării transmiterii infecţiei.
Poate într-o zi pacienţii internaţi vor destăinui momentele în care au fost depistaţi pozitiv cu COVID-19, trăirile din perioada internării şi a tratamentului din spital.
Este straniu. Medici, asistente, oameni necunoscuţi pentru pacienţi din cauza echipamentului care le schimbă total aspectul, i-au tratat şi le-au dezvăluit tot ce ţine de această boală. Pe unii i-a trădat vocea!
Medici, personal medical, farmacişti, echipa administrativă, toţi muncim ca într-o familie prin respectarea măsurilor cu stricteţe şi responsabilizarea fiecăruia dintre noi pentru a asigura un act medical de calitate, astfel ca pacienţii trataţi să plece vindecaţi şi cu încrederea că orice necaz poate fi depăşit.
Dr. Viorica Cherecheş,
deputat de Maramureş

1 COMENTARIU

  1. Dacă Doamna Doctor Chereches nu era la administrarea și luarea de decizii pentru prevenire și combatere a acestei situații critice, Maramuresul întreg se transforma in a doua Suceava a României!
    Toată stima și tot respectul pentru întregul personal al Spitalul de Boli Infecțioase Baia Mare!

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.