Casa memorială „George Pop de Băsești”, pregătită pentru vizitatori

0
212

Se apropie momentul mult așteptat, atât de autoritățile județene și locale, cât și de către publicul iubitor de istorie, de a reda circuitului cultural și turistic edificiul emblematic, încărcat de istorie, de la Băsești.

Reprezentanții Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș precizează: „Casa memorială «George Pop de Băsești», aflată în administrarea Primăriei și a Consiliului local Băsești, a beneficiat, după o îndelungată insistență, de finanțare guvernamentală pentru consolidare și reabilitare, ca monument istoric de importanță națională. În virtutea funcțiilor sale specifice, de a ocroti și valoriza patrimoniul cultural, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș a fost și este implicat în acest amplu proiect care, în final, trebuie să redea Băseștiului, Codrului, Maramureșului, și Țării întregi, un muzeu memorial de referință națională, pe măsura excepționalei personalități a lui George Pop de Băsești (1835-1919). La sfârșitul anului 2018, în contextul apropiatei începeri a lucrărilor de reabilitare-restaurare a edificiului, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș (echipa de specialiști) a retras bunurile culturale mobile din incinta casei, o bună parte dintre acestea fiind valorificate în expoziții temporare organizate la sediul muzeului din Baia Mare. Acum, după finalizarea lucrărilor de reabilitare, aceeași echipă de specialiști s-a deplasat la Băsești pentru a demara operațiunea inversă, respectiv de a pune la locul lor obiectele (piesele de mobilier), de a crea atmosfera de altădată din măreața reședință”.

Este recreată atmosfera de altădată

Echipa Muzeului județean lucrează acum la recrearea ambientului care a fost în casa memorială, pentru a reda cât mai fidel vizitatorilor atmosfera vremurilor de mult apuse: „În perioada următoare vor fi puse la punct detaliile legate de informațiile documentare care vor fi oferite publicului vizitator, de reconstituirea, atât cât este posibilă, a ambientului de altădată a acestei case în care s-au întâlnit atâția oameni care au influențat destinul națiunii. Pentru realizarea acestor obiective Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș are în continuare o strânsă colaborare atât cu Primăria din Băsești, respectiv cu domnul primar Ioan Călăuz, dar și cu prestigioase instituții de cultură (menționăm doar Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, unde se păstrează un valoros fond documentar George Pop de Băsești). Muzeul a apreciat și apreciază întotdeauna oamenii de bine care contribuie la îmbogățirea patrimoniului cultural prin donații și pe cei care ne oferă informații legate de anumite aspecte ale istoriei locale. Astfel, o amintim aici pe distinsa doamnă Georgeta Cedică Robu din Ulmeni, care și-a manifestat intenția de a face o frumoasă donație pentru casa memorială din Băsești. În curând vom veni cu noi informații referitoare la Casa memorială „George Pop de Băsești”, au mai punctat cei de la muzeu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.