Sărbătoare de suflet în Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului

0
56

Iisus Hristos, Dumnezeul cel adevărat, Om adevărat fiind deopotrivă, are o zi de Naștere a Sa, prăznuită – după cum se știe – în fiecare an. El a dat și fraților lui întru omenitate și spre îndumnezeire acest dar, această bucurie a sărbătoririi zilei de naștere.

Pentru Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, o astfel de zi este cea de azi. Căci, în urmă cu 59 de ani, se năștea, în Rozavlea Maramureșului, cel care – după un plan atunci neștiut de oameni, dar din veci în iconomia lui Dumnezeu – avea să devină episcopul eparhiei noastre. Atunci, vrednicii credincioși Ștefan și Maria Hodea au sărbătorit, cu mare bucurie, nașterea unui prunc. Azi, noi sărbătorim ziua de naștere a unui Părinte: Preasfințitul Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, părintele nostru.

În general, oamenii își sărbătoresc ziua de naștere în familie. Un episcop – care rămâne, prin vocație, călugăr – , își sărbătorește ziua de naștere în Familia lui Dumnezeu, care este Biserica. De aceea, ziua sărbătorească a început, cum era și firesc, cu săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, în Paraclisul Centrului Eparhial din Baia Mare, cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”. Alături de Preasfințitul Părinte Iustin au slujit P. Cv. Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor din eparhie și starețul Mănăstirii „Sfânta Ana” – Rohia, P. Cv. Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic și misionar și eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale și Arhid. Ionuț Todorca, secretar eparhial, în prezența Preasfințitului Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, a membrilor Permanenței Eparhiale și a domnului Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș. Răspunsurile au fost date de grupul de diaconi și teologi de la Centrul Eparhial.

După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Timotei a oficiat Slujba Te-Deum-ului și a dat citire unui frumos mesaj ocazionat de acest moment aniversar, mesaj în care a reliefat câteva aspecte ale personalității Preasfințitului Părinte Iustin, exprimând, din partea clerului și a credincioșilor din eparhie, cele mai alese gânduri de apreciere și de mulțumire.

La final, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a mulțumit tuturor celor prezenți și a dat glas „gândurilor dimineții”, ale acestei frumoase dimineți din viața Preasfinției Sale. „Atunci când se naște un copil, o lumină se aprinde pe Terra. Când el este botezat, lumina lui se așază în Cer”. Aceste cuvinte au deschis o caldă cuvântare despre valoarea persoanei umane, a familiei creștine; despre preeminența sufletului omenesc, nemuritor. Fiecare om are chemarea de a deveni un fiu al luminii, de a lumina și de a se împărtăși de lumina lui Dumnezeu pusă în aproapele său, în modul lui specific, unic, indiferent de mediile sociale în care oamenii trăiesc și de profesiile jertfitoare pe care aceștia le au. Astfel, omul ajunge luminos, curat, sfânt; ajunge un Sfânt. Pildă spre aceasta ne este însuși Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, Sărbătoarea Nașterii sale urmând, împlinitor, zilei festive de azi.

De altfel, într-un mod fericit, semnificativ, ziua de naștere a Preasfințitului Părinte Iustin este anticipată și urmată, în proximitate, de zilele de pomenire ale Sfinților săi ocrotitori: Sfântul Iustin Martirul și Filosoful (1 iunie) și Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul (a cărui Naștere se prăznuiește, după cum am amintit, la 24 iunie). Fie ca acești doi Sfinți, atât de iubiți, alături de Maica Domnului și de toate cetele cerești, să vegheze și în continuare asupra Preasfinției Sale, spre slava lui Dumnezeu și spre mântuirea oamenilor.

ÎNTRU MULȚI ANI, PREASFINȚITE STĂPÂNE!

C.B. Roatiș

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.