Psihologii și psihoterapeuții ne sfătuiesc să nu vorbim despre problemele pe care le avem, pentru că ele pot prelungi durata lor… E bine să nu le aducem mereu pe tapet, ci să ne îndepărtăm de ele. Acesta fiind primul pas pentru depășirea lor. Apoi, atunci când vorbim despre necazurile noastre, nu trebuie să ne victimizăm, să cerșim mila sau compătimirea celor din jur.
Nu există om fără probleme. Mai mari sau mai mici! Dar fiecare învață singur, sau ajutat să le depășească. Învață să se cunoască, să aibă curajul să se uite la sine și să înfrunte provocările. Până la un anumit nivel, toți încercăm să fim propriul terapeut. Să vorbim cu noi, să ne încurajăm, să ne avertizăm. Trebuie să fim, însă, obiectivi cu noi și cu problemele noastre.
Până la a ajunge să cerem sfaturi sau ajutor la prieteni sau la psihologi, și nu e rușine s-o facem, este bine să dezvoltăm în noi capacitatea de a ne observa. Cu bune și cu rele. Când te confrunți cu o problemă și suferi, ești copleșit de propriile emoții, devii prizonierul modului de a gândi!
Tocmai de aceea, ai nevoie de o perspectivă nouă, de cineva care să te observe din afară. Și să te ajute. Dar cel mai important este să te ajuți singur. Lecții de învățat!