Resfințirea Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Târgu Lăpuş

0
101

Ziua de 12 iulie a anului 2020 va rămâne în istoria orașului ca o zi de neprețuită amintire. Este ziua în care cea mai veche biserică românească din Târgu Lăpuș s-a îmbrăcat în haine noi.
Este ziua în care Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, și Presfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei, au resfințit impozanta biserică din centrul localității.
Acest eveniment este cu adevărat o încununare a jertfelniciei știuților și neștiuților ctitori care, în cei mai bine de o sută de ani de existență ai acestei biserici, și-au adus aportul la înălțarea și înzestrarea ei. Cu acest prilej, biserica a primit și un al doilea hram, deosebit de sugestiv, și anume „Sfinții Martiri Brâncoveni”.
Și-au asumat cu vrednicie rolul de gazde Pr. prof. dr. Andrei Baboșan, parohul bisericii și profesor la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, Pr. coslujitor Mihai Gheduțiu, secretarul Protopopiatului Lăpuș, Consiliul și Comitetul parohial, toți credincioșii parohiei, cu prețioasa asistență a Pr. dr. Florin Stan, protopopul Lăpușului.
Din alesul sobor de preoți și diaconi care au ținut a fi părtași la bucuria credincioșilor lăpușeni îi amintim pe Arhim. dr. Ioachim Tomoiagă, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului, Pr. conf. univ. dr. Daniel Buda, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Arhim. dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor din Episcopie și starețul Mănăstirii Rohia.
O asemenea sărbătoare nu putea să aibă o încheiere mai fericită decât oferirea de daruri. Astfel, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a conferit următoarele distincții: Părintelui prof. dr. Andrei Baboșan și Părintelui Mihai Gheduțiu, Ordinul „Preot Nicolae Gherman” pentru clerici; Părintelui conf. univ. dr. Daniel Buda, „Crucea Justinian Arhiepiscopul”; Părintelui proin-protopop Ioan Ciceu, „Crucea Voievodală Maramureșeană”, pentru 30 de ani de coordonare a Protopopiatului Lăpuș; Domnului Mitru Leșe, primarul orașului Târgu Lăpuș, Ordinul „Preot Nicolae Gherman” pentru mireni; Domnului Ioan Filip, președintele Grupului „Taparo”, Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul”. Aceeași distincție le-a fost acordată familiilor Călin și Anamaria Tuns, respectiv Radu și Ștefania Tuns, Claudiu și Valentina Mureșan primind Medalia „Justinian Arhiepiscopul”.
Într-un gest de reciprocitate și adâncă prețuire, Preasfințitul Părinte Iustin și Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul au primit din partea preoților și a credincioșilor câte o frumoasă icoană a Sfinților Martiri Brâncoveni.

C.B. Roatiş

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.