Primul film băimărean la un festival internațional • “Moartea… Punct sau virgulă?”

1
1435

Bazat pe experiențe trăite, filmul documentar “Moartea…Punct sau virgulă?” este primul realizat în Baia Mare care a participat la Festivalul internațional ASTRA Sibiu ce a avut loc în perioada 4 – 13 septembrie 2020.
Filmul a fost selectat între primele 20 din 3.000 de filme participante la festival. Nominalizat pentru premiul publicului, documentarul are cele mai multe bilete vândute (site-ul Astra), fiind înscris la Festivalul Sundance Film Festival 2021 în UTAH, care se va derula în ianuarie 2021, apoi la Festivalul de film Budapesta, Geneva (Elveția).
Acest film documentar încearcă să explice că de fapt conștiența (suflet, spirit) este nemuritoare și că își continuă existența post-mortem. Astfel, sunt prezentate 10 cazuri de persoane care au fost în moarte clinică, 8 fiind chiar din Baia Mare (stop cardiorespirator, fără activitate cerebrală timp de două-trei minute), timp în care experimentează fenomenul de decorporalizare și ajung în lumi transcedentale. Aceste 10 persoane au fost selectate dintr-un număr de 25 de cazuri găsite și care au avut diagnostice diferite ce au cauzat experiența (infarct, intoxicație cu gaz, intoxicație cu etnobotanice, intervenții chirurgicale), vârste diferite, profesii diferite (unul dintre ei este membru al Academiei Române). Fenomenul este consemnat de-a lungul istoriei începând cu Platon și Herodot, până în zilele noastre, făcând parte din cele trei mari întrebări ale umanității: de unde venim, cine suntem și încotro ne îndreptăm.
Toți cei 10 protagoniști descriu intrarea într-o lume mirifică, plină de iubire, care le generează dorința de a rămâne acolo. În film, relatările celor 10 protagoniști sunt confirmate de către Prof. Univ. Dr. Dumitru Dulcan, actorul Dorel Vișan și Conf. Univ. Dr. Ionel Mohîrță.
Filmul a fost realizat de către dr. Călin Terțan și dr. Corina Terțan, având concursul tehnic al firmei Platon Media. Lansarea filmului în Baia Mare va fi stabilită în funcție de evoluția situației epidemiologice pe plan național.

1 COMENTARIU

  1. Nu este primul film baimarean la Festivalul International Astra, documentati-va. Acum cativa ani a fost ” Rodica e baiat bun” un film facut de sotul meu Gheorghe Dinu (cu Marian Ilea). Sper sa faceti gorecturile care se cuvin!!!!

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.