Sighetul se reinventează turistic!

1
94

Nu trebuie să te gândești mult ca să enumeri în gând obiectivele turistice ale orașului Sighetu Marmației. Și totuși, traficul dificil prin centru și alte condiții au făcut ca turismul în Sighet să nu fie, încă, o forță de luat în calcul.
Orașul are însă în lucru documentația pentru statutul de stațiune de interes local. Ba a câștigat și titlul de Destinație europeană de excelență! Cum arată turismul în cifre? Încă primarul Horia Scubli explică. „Calculăm numărul de bilete vândute la Memorial? 300.000 anul trecut. Plus încă 6000 de bilete cu regim special, grupuri, copii, categorii defavorizate. Apoi, vă reamintesc numărul de treceri peste podul istoric de peste Tisa… un milion de treceri anul trecut. Știu, nu sunt cu toți turiști. Încă 100.000 de bilete anul trecut la Muzeul mare, cu toate secțiile incluse. Plus turiștii în tranzit, pentru că suntem așezați foarte propice pe axa Vest, cu Săpânța-Sighet-Valea Izei-spre nordul Moldovei. Din păcate, nu-i putem fixa aici pe turiști. Prieteni de-ai mei din Franța au făcut un studiu. Dacă reușim să-i oprim o oră în Sighet, să ia masa, devenim profitabili. Să stea mai mult decât cele 40 de minute obișnuite… Avem 650 de locuri de cazare, am putea.”, spune Horia Scubli.
Prin urmare, s-a gândit un proiect, Drumul Evreilor. Conține șapte biserici de cult evreiesc, una funcțională, una în construcție, nou-nouță! Este prima sinagogă construită în Maramureș, de nouă, pe locul uneia vechi, dar la de trei ori dimensiunea, de decenii bune! Vor fi amenajate locurile celor ce nu mai există, Proiectul se lucrează împreună cu Ivano Frankivsk, proiect transfrontalier. Pe traseu, intră apoi gara, dar mai ales ghetoul, care a fost în zona Casa Iurca-Casa Elie Wiesel, până spre cartierul CPL. Evreii fuseseră concentrați pe o suprafață de 150/400 de metri, în casele existente. 14.000 de oameni… În același proiect, pe strada pietonală, vor fi ateliere ale meșterilor populari, care vor lucra live, în perioada de vârf de sezon turistic.

1 COMENTARIU

  1. De ce nu vă consultați cu cei care știu cifrele reale și se pricep la turism? Horia Scubli e cam pe dinafară… Anul trecut, Memorialul a fost vizitat de 160000 nu de 300000 de vizitatori, iar Muzeul Maramureșului de 70000, nu de 100000 de turiști. E o diferență…
    7 biserici de cult evreiesc?! Ce înseamnă asta?! În întreg Maramureșul nu există decât 5 sinagogi, incluzându-le pe cele părăsite sau în construcție.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.