Cunoscut pentru încăpățânarea de a selecta gunoiul ca la carte, ca la europeni, primarul Mitru leșe de Târgu Lăpuș a intrat în istoria Maramureșului. Dar asta nu înseamnă că e singura sa preocupare. În așteptarea descâlcirii hățișurilor birocratice care îi vor deschide două finanțări europene a câte cinci milioane de euro fiecare, primarul Leșe lucrează la un nou proiect năstrușnic. Pe care ni-l explică.
„Deci, avem și noi, ca alții, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență, da? Numai că la mine, dat fiind specificul românesc, nu e chiar… voluntar. Dar nici de-a sila. Am luat angajații cu carnet de conducere de la Serviciul Public și i-am implicat. Apoi, alți angajați ai Primăriei, cinci de la noi și trei de la centrul medico-social, pe care i-am școlit, au făcut curs de pompieri, sunt pregătiți acum. Plus un șef, cu specializarea în curs. Acum… vă reamintesc că înainte să vină aici pompierii militari, noi aveam înființat acest serviciu de voluntari. Au venit cu utilaje, ni le-am luat ale noastre, așa că la acest moment avem cinci autospeciale diferite. O mașină de pompieri donată din Olanda. O autoscară de 30 de metri primită de la pompierii din Târgu Secuiesc. Mai recent, a venit o delegație din Austria, ajunsă aici tot din cauza bunelor noastre practici, și ne-a donat încă o autospecială de pompieri. Mai avem și un IVECO 4×4 de la Poliția de Frontieră Constanța, mașină de putere, nou-nouță, încă nu are kilometrii de rodaj…”, spune primarul Mitru Leșe.
Unde vrea să ajungă?
A reușit să localizeze în satul Borcut, singurul unde nu s-a distrus „moștenirea”, un sediu de CAP. În celelalte 12 sate, nu mai sunt, ori sunt ruine. Așa s-a născut ideea unui punct de intervenție.
„Folosesc modelul lor, din Alpii Tirolezi, al celor care mi-au dat mașina. Autospeciala din Borcut, ce va fi în acel sediu CAP reabilitat special pentru așa ceva, va interveni și în cele cinci sate vecine, Inău, Cufoaia, Dumbrava, Dobric, Stoiceni. Și în oraș, dacă va fi cazul, în ajutor. În paralel, în spatele spitalului facem o remiză unde va fi remiza SVSU, cu utilajele amintite și o ambulanță. Dar autospeciala din Austria, venită în plină pandemie, va da viață acelui prim punct de intervenție. De ce prim? Pentru că, în etapa viitoare, urmează să mai primesc cel puțin încă două asemenea autospeciale din Tirol. Atunci facem următorul punct, la Rohia, pentru satele din jur!”, spune edilul lăpușean.
Implicat în acțiune este și directorul centrului medico-social, doctorul Caius Sâncean, care plănuiește inclusiv o echipă de salvamontiști în zonă, pasionat fiind.