Unda de poluare a trecut granița în Ungaria

0
99

Apele subterane chizoase, ieșite din perimetrul minier închis Nistru, au ajuns în râul Someș și au trecut deja granița, spre râul Tisa, și în următoarele zile se vor vărsa în Dunăre. N-a fost semnalată mortalitate piscicolă, dar salariații Administrației Bazinale de Apă (ABA) Someș-Tisa monitorizează efectele poluării. Partea ungară a fost informată de eveniment. În urma analizării fizico-chimice a probelor de apă prelevate din râurile Băița, Lăpuș și Someș, rezultă depășiri ale concentrațiilor admise de fier, mangan, cupru și zinc, dar nu sînt precizate valorile atinse.
După precipitațiile din ultimele luni, apele de mină acumulate în perimetrul subteran Nistru-Câmpurele au debușat prin galerie și au ajuns în râul Băița și apoi în râurile Lăpuș și Someș. Pe principiul „poluatorul plătește”, S.C. Explo Mining Coal S.R.L. Timișoara, firma care în 2020 a subcontractat, de la Conversmin București, serviciile de întreținere a stațiilor de epurare și neutralizare a apelor de mină Tyuzoșa, Aluniș, Fața Mare și Valea Colbului, va suporta cheltuielile de depoluare, susține ABA. Însă de la Explo Mining Coal am aflat că firma doar a executat servicii pentru Conversmin, deci nu ar avea vreo responsabilitate în acest accident ecologic. Sancțiunile contravenționale/penale încă n-au fost stabilite – probabil în urma acestei situații încă neclare.
Vor fi depoluate și igienizate malurile și albia majoră a Băiței (obligație a poluatorului), iar salariații de la Sectorul pentru Gospodărirea Apelor Maramureș vor monitoriza în continuare calitatea apelor de mină deversate în râu. Administratorii perimetrelor miniere închise sunt responsabili de ecologizarea acestora. Apele subterane neepurate (sau insuficient epurate) și iazurile de decantare rămân surse de risc major pentru calitatea cursurilor de apă, scrie în comunicatul de presă primit de la ABA Someș-Tisa. (I. Negru)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.