Zece ani fără Dumitru Istvan (1947-2011)

0
154

Pentru cei care l-au cunoscut, scriem pentru aducere aminte, iar pentru cei care nu l-au cunoscut, scriem pentru a citi despre un OM excepțional.
După absolvirea Liceului „Gheor­ghe Șincai” din Baia Mare și a Facultății de Geologie Tehnică a Institutului de Petrol, Gaze și Geologie din București, a muncit o viață ca geolog și geolog șef la Întreprinderea de Prospecțiuni și Explorări Geologice Maramureș.
Încă din copilărie, sub influența bunicului, a îndrăgit drumețiile prin natură, pentru care a făcut o mare pasiune. După excursiile copilăriei, a făcut orientare turistică, pe timpul studenției devenind chiar campion național. A realizat multe ghiduri turistice, care cuprind cele mai importante trasee din județ, dar și multe hărți de orientare turistică, fiind folosite și azi. În anul 1976 a înființat Clubul de Speologie MONTANA din Baia Mare, al cărui președinte a fost timp de 35 de ani. În acest timp, clubul a descoperit, explorat și cartat peste 300 de peșteri, datele și hărțile lor fiind trimise Institutului Național de Speologie ”Emil Racoviță” din București. A împărtășit tinerilor, cu drag și profesionalism, din cunoștințele sale, clubul devenind un ”magnet” pentru generații de tineri iubitori de speologie și drumeții montane. În paralel, a contribuit, prin competența sa profesională, la înființarea Parcului Național ”Munții Rodnei” și a Parcului Natural ”Munții Maramureșului”. De-a lungul timpului a publicat numeroase articole și lucrări despre minerit, speologie și turism în ”Graiul Maramureșului”, ”România Pitorească” și ”Munții Carpați”. A fost coautor la multe lucrări la Universitatea de Nord Baia Mare, unde, o vreme, a și predat studenților cursuri despre minerit și geologie.
Cascada ”Strungi”, unde acest mare OM și geolog excepțional și-a trăit ultimele clipe ale vieții, a fost ca o poartă prin care Dumitru Istvan a intrat în eternitate, pe care, iată, de zece ani, o explorează cu aceeași curiozitate, pasiune și competență. Prietenii din Clubul de Speologie MONTANA Baia Mare îi cinstesc cu respect și mult dor memoria.
Alec PORTASE

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.