Recensămîntul agricol 2021

0
34

În județul Maramureș, colectarea datelor va fi făcută de circa 700 de recenzori, care se vor prezenta la poarta celor circa 100.000 de fermieri și gospodari maramureșeni, în perioada 10 mai – 31 iulie 2021. Va fi cîte un interviu față în față cu capul/şeful exploataţiei agricole cu și fără personalitate juridică, după caz, sau cu o altă persoană din cadrul acesteia, care poate furniza informaţiile solicitate. Va fi completat un chestionar electronic, instalat pe un echipament informatic portabil (tabletă).
România are o treime din exploatațiile agricole din Uniunea Europeană. Înseamnă că foarte mulți români dețin teren agricol, unii dintre aceștia îl și lucrează, pentru a obține hrană, iar alții au arendat terenul sau l-au dat în chirie. Dimensiunea medie a suprafaței de teren agricol deținute de un fermier român este de 3,6 ha, față de 16,6 ha în Uniunea Europeană, unde proprietatea funciară s-a concentrat ca-n Evul Mediu.
De regulă, maramureșenii nu-și vînd terenurile, le păstrează pentru producția proprie, avînd în vedere că mîncarea din rețeaua comercială este de slabă calitate nutritivă și nesigură pentru sănătatea omului. Politicienii sînt interesați doar de productivitate, adică fermierii să plătească impozite și taxe la bugetul de stat. Însă țăranii sînt precauți, știu că interesul lor este să-și păstreze terenurile agricole în proprietate, chiar dacă pentru o perioadă le arendează unor fermieri comerciali.
Recensămîntul Agricol 2021, este important pentru fundamentarea Politicii Agricole Comune, care să asigure un sector agricol „competitiv și durabil”. Observați cuvîntul „durabil”, deci europenii își dau seama că agricultura de azi nu este durabilă, ci duce omenirea la rău.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.