Peste 12.000 de copii au ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate

0
55

Ce trebuie să facă părinții înainte să părăsească țara
În momentul în care hotărăsc să plece la muncă în străinătate, fără a-şi lua copiii cu ei, părinţii sunt obligaţi să notifice autorităţile şi să desemneze o persoană care să aibă grijă de aceştia, potrivit legislaţiei în vigoare. În caz contrar, părinţii riscă să fie amendaţi cu o sumă de până la 1.000 de lei.
Părinţii care omit însă să notifice autorităţilor intenţia lor de a pleca la muncă în afara ţării riscă o amendă cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei, potrivit prevederilor Legii nr. 272/2004. Conform acestei legi, “părintele care exercită singur autoritatea părintească sau la care locuiește copilul, care urmează să plece la muncă în străinătate, are obligația de a notifica această intenție serviciului public de asistență socială de la domiciliu, cu minimum 40 de zile îna­inte de a părăsi țara.” Această notificare trebuie să conțină, în mod obligatoriu, și numele persoanei desemnate a se ocupa de întreținerea copilului pe perioada absenței părinților sau tutorelui, în funcție de situație. Instanța de tutelă este cea care se ocupă de confirmarea persoanei în întreținerea căreia va rămâne copilul, conform legii, pentru o perioadă de cel mult un an. Această persoană desemnată trebuie, la rândul ei, să își dea acordul pentru delegarea autorității părintești și “trebuie să facă parte din familia extinsă, să aibă minimum 18 ani și să îndeplinească toate condițiile materiale și garanțiile morale necesare creșterii și îngrijirii unui copil.”
Mai departe, potrivit HG nr. 691/2015, autoritățile monitorizează modul de creștere și îngrijire a copilului care are părinții plecați în străinătate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.