Ministerul Sănătății nu are bani de salarii în decembrie

0
29

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a declarat că Ministerul nu are bani pentru plata salariilor din luna decembrie, dar se caută mai multe soluții. Cea mai la îndemână ar fi rectificarea bugetară, după formarea noului Guvern.
Ministrul susține că sunt 74.000 de angajați în sistemul bugetar de sănătate care trebuie să primească salarii de la Ministerul Sănătății: “Pentru luna decembrie, care înseamnă salariu pentru munca desfășurată în luna noiembrie, nu avem asigurată această sumă. Soluții pot fi găsite, trebuie găsită însă soluția legală”.
Acesta a precizat că este vorba de salariile angajaților de la UPU, medici, asistenți medicali care duc greul în lupta cu pandemia, dar și angajații DSP-urilor, cei de la Ambulanță și rezidenții.

Angajații din Sănătate, îngrijorați de de­cla­ra­țiile ministrului Attila

Angajații din sănătate sunt supărați, îngrijorați, dezamăgiți. Din declarațiile publice nu reiese că viitorul Guvern ar lua în calcul creșterile salariale de la 1 ianuarie 2022.
Prim-vicepreședintele Sanitas, Iulian Pope: “La noi în Sindicat, oamenii sunt foarte supărați și dispuși la acțiuni cum nu s-au mai văzut în Sănătate. Probabil, dacă lucrurile vor continua pe acest făgaș pe care ne aflăm azi, lucrătorii din sistemul sanitar vor reacționa pe măsură”.
Reprezentantul organizației sindicale a spus că majorările salariale sunt așteptate pe viitorul buget al Sănătății.
„Creșterile salariale le așteptăm pe viitorul buget. Am înțeles dificultățile de acum, nu vrem o rectificare bugetară care să prevadă creșteri salariale de la 1 decembrie, nici nu ar mai fi timp. Vrem ce spune legea. Vrem să se termine cu discriminările și ce spune Legea salarizării unitare să se întâmple de la 1 ianuarie 2022, iar în 2022 să primească măriri cei care le așteaptă de trei ani, iar acum trăiesc pe salariul minim și stau în combinezon 12 ore, cum sunt infirmierele, personalul TESA, care e incredibil de prost plătit în sistemul sanitar” – a adăugat reprezentantul Sanitas.
Iulian Pope a mai afirmat că pe lângă sumele necesare pentru plata salariilor, Ministerul Sănătății are nevoie și de alți bani, pentru programe naționale, pentru achiziția de medicamente și „pe toate palierele”, spunând că este „nevoie urgentă de rectificare bugetară”.
Reprezentantul Sanitas a precizat că o rectificare bugetară este necesară nu doar în Sănătate, ci și în asistență socială.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.