Cum să îngrijești vârstnicul la domiciliu?

0
55

Vârsta înaintată predispune la îmbolnăvire și diminuează capacitatea de autoîngrijire. Pentru a ajuta persoana în cauză, familia trebuie să se documenteze și să dispună de bogate cunoștințe de îngrijire, în funcție de nevoile speciale ale fiecărui vârstnic.
Vârstnicii și cei cu suferințe cronice sunt dependenți de ajutorul și îngrijirea celorlalți. Spitalul nu este o opțiune pentru îngrijirea pe o perioadă de timp îndelungată, deoarece seniorii suportă greu spitalizarea, motiv pentru care este de preferat să fie îngrijiți acasă. De asemenea, persoanele cu vârste mai înaintate sunt foarte atașate de casă, capacitățile lor de adaptare la schimbările de mediu fizic și psihologic scăzând treptat odată cu trecerea timpului.
În cazul în care niciun membru al familiei nu se poate ocupa de vârstnic, soluția este apelarea la serviciile unui îngrijitor care își desfășoară activitatea de îngrijire la domiciliu în scopuri precum: pregătirea meselor, curățenie, treburi casnice, programări, însoțirea la diverse activități, administrarea de medicamente sau injecții etc.

Pentru persoanele imobilizate la pat

Pentru persoanele imo­bilizate la pat un suport reglabil pentru sprijin spate poate fi de mare ajutor, acesta fiind un dispozitiv util, permițându-le schimbarea poziției în care sunt așezate, asigurându-le astfel o postură cât mai confortabilă. De asemenea, pentru tonifierea musculaturii și reabilitarea membrelor superioare sau inferioare se poate folosi un pedalier medical de recuperare în cazul persoanelor care au suferit accidente sau evenimente neurologice, dispozitiv la fel de util și în cazul vârstnicilor pentru gimnastica de întreținere sau recăpătare a mobilității articulațiilor.
Odată cu înaintarea în vârstă, scade treptat și senzația de sete, de aceea este necesar să se acorde o mare atenție cantității de lichide pe care vârstnicul o consumă zilnic. Se poate întâmpla ca, din cauza îmbolnăvirii, pierderile de apă din organism să se accentueze (mai ales vara), din acest motiv familia trebuie să aibă grijă ca vârstnicul să consume măcar minimum de lichide necesar.

Modificările psihice și intelectuale ale seniorilor

Aspecte pe care trebuie să le ia în calcul familia țin de modificările psihice și intelectuale de care seniorii suferă. Deficitul memoriei este constant și progresiv și tocmai de aceea necesită o mare grijă legată de modul de administrare a medicamentelor. Unii vârstnici își iau pastilele de două ori. Cei care se luptă cu diverse boli mai pot prezenta stări de nervozitate, agitație, neliniște și iritabilitate – toate acestea trebuie să fie privite cu calm și înțelegere. Se va evita astfel confruntarea vârstnicului cu depresia, oboseala și tristețea, din care pot deriva alte probleme precum lipsa de inițiativă, refuzul de a comunica, refuzul de a mânca. Toate acestea pot fi evitate cu implicare și răbdare manifestate din partea familiei, dar și cu ajutorul medicului care, în urma unui consult, poate prescrie medicamentele necesare, spre exemplu, un antidepresiv.
Pentru cine are nevoie de alte sfaturi sau de cadre medicale cu experiență care oferă tratamente la domiciliu, sunați la telefon 0772 049 033.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.