Semnele precoce ale copiilor care suferă de anxietate generală și socială

0
40

O cincime dintre copiii din întreaga lume au simptome de anxietate care sunt “clinic ridicate” sau mai rele decât ceea ce este considerat normal, potrivit unui studiu din 2021.
Simptomele anxietății pot fi dificil de observat, dar cu cât părinții observă mai devreme semnele, cu atât mai repede profesioniștii în domeniul sănătății mintale “pot ajuta părinții și copiii să înțeleagă ce se întâmplă”, a declarat dr. Rebecca Baum, profesor de pediatrie generală și medicină pentru adolescenți la Universitatea din Carolina de Nord din Chapel Hill.

 Copiii cu anxietate ar putea începe să evite situațiile care induc anxietatea. Acest comportament poate facilita un ciclu care le face temerile din ce în ce mai mari. În timp ce o persoană cu anxietate generalizată își poate face griji cu privire la diverse lucruri de zi cu zi, o persoană cu anxietate socială are, de obicei, “temeri sau îngrijorări intense sau persistente cu privire la faptul că va fi judecată negativ de către alte persoane”, a declarat Rachel Busman, psiholog clinician și consultant cognitiv și comportamental din New York, specializat în anxietate.
 În Statele Unite, 9,4% dintre copiii cu vârste cuprinse între 3 și 17 ani – aproximativ 5,8 milioane – au fost diagnosticați cu anxietate între 2016 și 2019, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA.
Semnele comune ale anxietății la copii sunt:  probleme de somn, udarea patului sau vise urâte; nu mănâncă în mod corespunzător; lipsa de încredere pentru a încerca lucruri noi sau incapacitatea de a face față unor probleme simple, de zi cu zi; evitarea activităților de zi cu zi, cum ar fi întâlnirea cu prietenii sau ieșirea în public sau la școală; incapacitatea de a vorbi în anumite situații sociale.
Simptome fizice: dificultăți de concentrare; folosirea frecventă a toaletei; lăcrimare; dureri de cap; amețeli; transpirație; dureri de stomac; greață; crampe; vărsături; agitație.
Tantrumurile, iritabilitatea sau sfidarea ar putea fi interpretate greșit ca fiind probleme de comportament nerespectuos, dar anxietatea ar putea fi cauza de bază, a spus Busman. Refuzul de a-și face temele ar putea fi din cauză că sunt anxioși, că vor face greșeli. Multe simptome ale anxietății sociale sunt asemănătoare cu cele ale anxietății generale, dar apar în mediile sociale.
Copiii care se luptă cu anxietatea socială ar putea prezenta aceste semne, potrivit Spitalului Național pentru Copii din Washington: evitarea sau refuzul de a merge la școală; refuzul de a vorbi în contexte sociale sau de a vorbi pe un ton moale sau scăzut;  abilități sociale slabe, cum ar fi teama de străini sau faptul că nu face contact vizual; teama sau dificultatea de a folosi toaletele publice, de a vorbi la telefon, de a da spectacole în public, de a mânca în fața altora.
Simptome fizice:  bătăi accelerate ale inimii, tremur, dificultăți în a-și controla respirația, senzația că mintea lor a devenit goală, tensiune musculară.
Cel mai bun tratament pentru tulburările de anxietate este terapia cognitiv-comportamentală care implică un anumit nivel de terapie de expunere, care îi poate ajuta pe copii să se simtă confortabil făcând lucrurile de care se tem, a spus Busman.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.