O muzeografă de la Memorialul Victimelor Comunismului, premiată

0
49

Muzeograful Andrea Dobeș, din cadrul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei Anticomuniste din Sighetu Marmaţiei, a câştigat Premiul Fundației Culturale Memoria pentru cea mai bună lucrare științifică. Premiul a fost acordat pentru lucrarea “Spaţii carcerale în România comunistă/ Penitenciarul Sighet (1950-1955)”, apărută în două volume.
“Despre Sighet s-a scris mult, s-a reflectat divers, cantitativ și calitativ, iar acum publicul din România are privilegiul de a citi prima monografie închegată, excelent documentată, adecvat proiectată și cu acribie realizată, dedicată acestui subiect. La origine, lucrarea pe care o introducem aici a fost o teză de doctorat susținută cu lauri în 2011. Timpul care a trecut a adăugat acelui text multe noi informații, dar și noi întrebări de cercetare ce au deschis noi capitole de analiză și reflecție istorică. Ca atare, ceea ce cititorii vor avea privilegiul să lectureze este o carte consistentă, una articulată pe o temelie informațională serioasă, pe o excelentă cunoaștere a literaturii de specialitate, cu o structură modernă ce încearcă să răspundă unor întrebări de cercetare pe cât de diverse, pe atât de relevante pentru fluxul contemporan al istoriografiei fenomenelor represive post­belice din Europa Central-Estică”, scrie în prefața alcătuită de prof. univ. dr. Virgiliu Țârău.
Andrea Dobeş este doctor în istorie din 2011 şi este muzeograf la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei Anticomuniste din Sighetu Marmaţiei, din 1999.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.