Miercuri, 20 iulie 2022, de praznicul Sfântului și slăvitului Prooroc Ilie Tesviteanul, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, s-a aflat între credincioșii din zona natală de pe Valea Izei, la Mănăstirea Dragomirești, stareț Arhim. Sofronie Perța, unde a oficiat, în fruntea unui important sobor de preoți, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie cu ocazia hramului sfântului locaș de închinare.
Sfânta Liturghie Arhierească
După frumoasa primire făcută de credincioșii de pe Văile Izei și Vișeului la sosirea în incinta mănăstirii, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească în Altarul de Vară, care face corp comun cu biserica mănăstirii, rugându-se împreună cu miile de credincioși sosiți la această importantă sărbătoare.
Din soborul slujitor al făcut parte Arhim. Teofil Pop, starețul Mănăstirii Moisei, Arhim. Sofronie Perța, starețul sfântului locaș, Pr. Mihai Chira, protopopul Vișeului, Pr. Ioan Pop, proin-consilier eparhial, Protos. Agaton Oprișan, starețul Mănăstirii Petrova, Ierom. Iosif Petra, slujitor al mănăstirii, Pr. Dumitru Iuga din Săcel, Pr. Gavriș Vancea, din Săliștea de Sus, Pr. Dr. Dinu Horațiu Brici din Ieud, Arhid. Vlad Verdeș, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, alți preoți din parohiile de pe Valea Izei și Valea Vișeului.
În timpul Sfintei Liturghii, soborul, în genunchi, s-a rugat împeună cu credincioșii pentru ca Dumnezeu să reverse ploi liniștite peste întreg ținutul Episcopiei Maramureșului și Sătmarului și să dea vremuri cu roade bogate.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreamnu, iar la priceasnă Oana Larisa Pop din Săliștea de Sus a interpretat o cântare despre Sfântul și slăvitul Prooroc Ilie Tesviteanul, iar Arhid. Vlad Verdeș și Arhid. Lucian Burnar o priceasnă despre Maica Domnului.
Alături de credincioși s-au aflat primarul Vasile Țiplea al orașului Dragomirești, deputatul Valer Gabriel Zetea, propus membru pentru Adunarea Națională Bisericească, alte oficialități locale.
Cuvântul de învățătură
Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a vorbit credincioșilor despre viața Sfântului Ilie Tesviteanul, despre modelul creștin pe care ni-l propune, pornind de la Evanghelia praznicului.
„Unde va fi căință, unde va fi păzirea Legii și a Poruncilor, unde viața va fi normală și firească, familia, Dumnezeu, credința, Biserica, unde copiii vor fi crescuți în credință, unde oamenii vor fi cu frică de Dumnezeu, rușine de oameni și simțul măsurii, aceia vor păstrați și păziți ca într-o enclavă, ca într-un sân al lui Dumnezeu. Să ne rugăm lui Dumnezeu ca să ne dea gând de pocăință, conducătorilor și nouă, întregii lumi, că toți trebuie să se căiască, pentru că stăpânirea de la Dumnezeu le-a fost dată. Dacă cred lucrul acesta. Dacă nu cred, să ne rugăm lui Dumnezeu să-i înțelepțească… Să ne rugăm lui Dumnezeu ca Sfântul Ilie, ca să ne audă Dumnezeu și să ne întoarcă inima spre El și să ne țină Dumnezeu în Legea moșilor și a strămoșilor și-n Biserica neamului nostru și în una sfântă credință apostolică și în Una, Sfântă, sobornicească și apostolească Biserică.”
Distincții
După încheierea Sfintei Liturghii, Părintele Ieromonah Iosif Petra a fost hirotesit întru protosinghel.
De asemenea, primarul Vasile Țiplea a înmânat Părintelui Arhimandrit Sofronie Perța titlul de „Cetățean de Onoare al orașului Dragomirești”, conferit prin hotărâre a Consiliului Local.
Diplomele Anului Omagial au fost oferite mai multor binefăcători.
Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a primit în dar din partea obștii mănăstirii o copie a icoanei făcătoare de minuni de la mănăstire, „Maica Domnului cu Pruncul”, care a scăpat dintr-un incendiu nearsă și a fost găsită amestecată cu cenușa.
Andrei Fărcaș, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”