Zilele Culturale „Monahul Nicolae Delarohia”

0
558

Timp de două săptămâni, Mănăstirile Rohia şi Rohiiţa au găzduit activităţile din cadrul Zilelor Culturale „Monahul Nicolae Delarohia”, ediţia a XVII-a, organizate de Fundaţia „N. Steinhardt”, sub directa îndrumare şi supraveghere a Arhim. Dr. Macarie Motogna, secretarul Fundaţiei şi egumenul Mănăstirii Rohia, cu sprijinul Protos. Vasile Filip, stareţul Mănăstirii Rohiiţa. La Mănăstirea Rohia s-a desfăşurat şcoala de pictură a icoanelor, sub îndrumarea universitarului şi pictorului Sorin Albu, unde au fost prezenţi 12 pictori, iar la Mănăstirea Rohiiţa tabăra de pictură a icoanelor, cu 15 participanţi, sub îndrumarea lui Sergiu Andruşcă. Icoanele pictate în cele două tabere au fost adunate într-o expoziţie, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare.

PS Justin a participat la Zilele Culturale „Monahul Nicolae Delarohia”

Ultima zi a manifestărilor Zilele Culturale „Monahul Nicolae Delarohia” s-a desfăşurat, ieri, miercuri, 29 iulie, ziua de naştere a marelui eseist şi scriitor N. Steinhardt, în Baia Mare, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”, în prezenţa PS Dr. Justin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului şi preşedintele Fundaţiei „N. Steinhardt”. A fost ziua în care s-a lansat al XVII-lea volum din Integrala N. Steinhardt, programată să apară în 21 de volume, Monahul Nicolae Delarohia fiind primul scriitor din literatura română care va avea opera publicată în întregime sub această formă. Lansarea volumului, intitulat „N. Steinhardt – Convorbiri cu Zaharia Sângeorzan şi Nicolae Băciuţ”, volum îngrijit de Conf. Univ. Dr. Florian Roatiş, a avut loc în sala „Sfântul Iosif Mărturisitorul”, în prezenţa conducerii şi membrilor Fundaţiei N. Steinhardt, a pictorilor din taberele de pictură de la Mănăstirea Rohia şi Rohiiţa, şi a mai multor universitari şi oameni de cultură din ţară şi judeţ.
„Vreau să îmi exprim bucuria că parteneriatul nostru între Editura Mănăstirii Rohia şi prestigioasa Editură Polirom din Iaşi a avut un succes deosebit, în sensul că s-a ajuns la cel de-al XVII-lea volum al integralei N. Steinhardt, pe care îl lansăm astăzi. Este, fără îndoială, o lucrare pe care Fundaţia N. Steinhardt şi Mănăstirea Rohia o duc cu succes şi se apropie de acest sfârşit de proiect. Mulţumim conducerii Editurii Polirom, care a ţinut ritmul, colectivului de redactare a volumelor, în mod deosebit domnului Conf. Univ. Dr. Florian Roatiş. Suntem la cea de-a XVII-a ediţie a Zilelor „Monahul Nicolae Delarohia”, după un început mai timid, dar după care am ajuns la o tabără de pictură, la Mănăstirea Rohiiţa, şi la o şcoală de pictură a icoanelor pe sticlă, la Mănăstirea Rohia, care se finalizează cu o expoziţie deosebită la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”, care tinde să devină un centru cultural al Nord-Vestului, de o importanţă culturală deosebită. Această Catedrală este a tinerilor. Aşa ne place să o numim.
PS Justin Sigheteanul a vizionat, apoi, expoziţia de icoane şi sculpturi din sala „Sfinţii Martiri Brâncoveni”, unde a asistat şi la un mic recital de muzică bisericească tradiţională susţinut de Grupul Psaltic „Sfântul Ioan Damaschin”, condus de Sorin Albu.

Integrala N. Steinhardt va fi dusă la bun sfârşit

„Meritul că am ajuns la al XVII-lea volum din Integrala Steinhardt este al Mănăstirii Rohia şi colectivului redacţional, nu al Editurii Polirom, a spus Adrian Şerban, directorul editorial al Editurii Polirom. Colectivul redacţional este format din domnul George Ardeleanu, părintele Ştefan Iloaie, domnul Florian Roatiş şi motorul acestui colectiv, părintele Ahim. Macarie Motogna. A mai făcut parte regretatul Virgil Bulat, dar e important de spus că în acest proiect ni s-au alăturat mulţi oameni în îngrijirea volumelor, într-un mod sau altul. Mă bucur că am putut publica cele 17 volume, într-un ritm destul de susţinut. Urmează partea mai grea, corespondenţă şi varia. Cred că cine a urmărit agilitatea noastră de până acuma e încredinţat că vom duce acest proiect la bun sfârşit. E un lucru important să-l facem, pentru că, din păcate, în România, nu totdeauna astfel de proiecte sunt duse până la capăt. Eu vă încredinţez că, chiar dacă va fi poate mai dificil, ne va lua poate ceva mai mult timp, această Integrală va fi dusă până la bun sfârşit, cu toţi cei care suntem implicaţi în editarea ei.”
Un altfel de Steinhardt
„Ne bucurăm că am ajuns la acest al XVII-lea volum, a spus Conf. Univ. Dr. Florian Roatiş. În carte veţi găsi lucruri inedite, pentru că în eseurile sale nu putea spune tot ce gânde­şte. În acest convorbiri de la distanţă este mult mai liber şi N. Steinhardt nu a fost incomodat de întrebările puse şi a răspuns cu sinceritate la ele.  La întrebările despre anumiţi scriitori are păreri destul de interesante.  Este o carte interesantă, care merită citită, pentru că ne arată un altfel de Steinhardt faţă de cel pe care îl ştim din ce publicase.”
Au mai vorbit despre cartea recent apărută Conf. Univ. George Ardelean, Prof. Dr. Teodor Ardelean, Pr. Conf. Univ. Dr. Ştefan Iloaie, Prof. Univ. Dr. Gheorghe Glodeanu.
Pentru Nicolae Băciuţ, N. Steinhardt este Sfântul Nicolae
„Sunt mai emoţionat ca niciodată, a spus Nicolae Băciuţ, unul din autorii interviurilor. Am scris destul de mult la viaţa mea, am tipărit peste 70 de cărţi şi ar fi trebuit să depăşesc o astfel de stare şi, totuşi, acest moment este cu totul şi cu totul unul special pentru mine. Prima întâlnire cu N. Steinhardt a fost copleşitoare, până în a vedea în N. Steinhardt atunci un sfânt. Pentru mine este Sfântul Nicolae şi m-am purtat mereu cu acea smerenie faţă de el, ca faţă de un sfânt. Eu nu am avut îndrăzneli în interviuri, cum a încercat Zaharia Sângeorzan, eu am avut curiozităţi şi am încercat, în acelaşi timp, dorinţa de a lămuri lucruri dincolo de cărţile lui apărute până atunci. Întrebările mele şi răspunsurile primite nu au intrat într-o zonă a flecărelii, a mai spus Nicolae Băciuţ”

Parastasul după Părintele Nicolae

An de an, după slujba vecerniei, Mănăstirea Rohia oficiază, pentru participanţii la taberele de pictură şi pentru cei veniţi la Zilele Culturale „Monahul Nicolae Delarohia” un parastas de pomenire la mormântul din cimitirul Mănăstirii Rohia. Tradiţia a fost respectată şi anul acesta, la Slujba Parastasului luând parte mai multe zeci de oameni. A vorbit despre N. Steinhardt Prof. Dr. Teodor Ardelean.

Masa rotundă de la Mănăstirea Rohiiţa

Anul acesta, masa rotundă a avut ca temă „Valori creştine în opera Monahului Nicolae Delarohia”, condusă de Conf. Univ. Dr. Florian Roatiş. Au vorbit Nicolae Băciuţ, Dr. Emil Cira, Adrian Mureşan, Părintele Cira, octogenara Maria Peicin şi alţii. A fost o masă rotundă reuşită, în care s-au spus lucruri interesante şi inedite.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.