Am participat la evenimentul Ziua Imnului, organizat în Baia Mare, şi am trăit simţăminte de satisfacţie şi mulţumire, dar şi de tristeţe. Programul artistic, alămurile fanfarei, defilarea militarilor în pas de defilare, culminînd cu intonarea imnului naţional, mi-au provocat fiori în suflet. M-am întors cu gîndul la anul 1962, cînd, elev de liceu fiind, am citit romanul “Mizerabilii” de Victor Hugo, în care pe undeva apare propoziţia: Patria este ca obrazul mamei.
Reflectînd la aceste cuvinte, cuprins în efervescenţa momentului solemn, am ajuns la concluzia că nu poţi să nu fii mîndru de faptele înaintaşilor, să nu simţi că ţara ta este cea mai frumoasă.
Dar după aceste momente euforice, s-a abătut asupra mea umbra realităţilor triste, care atentează la demnitatea şi onoarea noastră şi a ţării. Oare există om pe lume care văzînd lacrimi pe obrazul mamei să nu-i sară în ajutor? Acceptînd că mama este patria, ar exista un fiu care să nu o salveze? Traversăm o vreme în care nu cred că doar libertatea cuvîntului este responsabilă pentru apatia noastră cînd vine vorba de patriotism şi de dragostea de ţară.
Într-un săptămînal cultural-ştiinţific naţional, în 16 aprilie 2015, un pretins intelectual cerea într-o dezbatere pe teme de învăţămînt să ardem “cărţile neamului”, referindu-se la baladele Mioriţa şi Meşterul Manole. Asemenea inepţii trebuie combătute. Iată ce scria N. Iorga: “Acel ce-şi părăseşte ţara pentru una mai înaintată seamănă cu omul care şi-ar alege altă mamă printre femeile mai chipoase”. (Cinste celor care lucrează în străinătate şi se întorc acasă.)
În 1963 sau poate 1964, un ansamblu de muzică populară a plecat în turneu în SUA. La New York, cîntăreaţa renumită Angela Moldovan evoca într-o doină dorul de căsuţa “cu ceardac”. Românii din sală au început să suspine de dor după pridvorul sau tărnaţul de acasă. Această întîmplare ne îndeamnă să nu luăm în derîdere patria, patriotismul, dorul de ţară. Să citim poeziile lui Ioan Alexandru din “Imnele Transilvaniei”, şi ne vom da seama de ce trebuie să ne iubim patria şi neamul.
Cei ce se află vremelnic la timona ţării ar trebui să facă mai multe pentru românul supus nevoilor, care pentru binele familiei îşi părăseşte ţara.
Gheorghe NEAG