Acţiunile de manifestare a ataşamentului faţă de înaintaşii noştri şi valorile neamului românesc pentru care au luptat sau şi-au jertfit viaţa – înfăptuirea României Mari – s-au derulat în Crasna Vişeului vineri, 27 noiembrie 2015, cu câteva zile în avans faţă de Ziua Naţională a României, 1 Decembrie. Elevii claselor gimnaziale de la Şcoala Gimnazială Crasna Vişeului şi de la Structura Maidan, îmbrăcaţi în haine tradiţionale de sărbătoare şi “înarmaţi” cu drapele ale României, mai mari sau mai mici, cu poezii şi cântece patriotice, şi-au dat întâlnire în micul parc sătesc, acolo unde stă scris cu litere de-o şchioapă, cioplite-n piatră, mesajul: “PREŢUIRE VEŞNICĂ CELOR CE NU MAI SUNT, DAR URCĂ PRIN NOI LUMINÂNDU-NE CALEA!”.
Aici au fost depuse coroane cu flori din partea Şcolii Gimnaziale Crasna Vişeului şi a Primăriei Bistra, de către domnii înv. Găborean Gheorghe – director, şi prof. Bumbar Vasile – viceprimar, moment urmat de un Te Deum în cinstirea “celor ce nu mai sunt, dar urcă prin noi”. A fost încă o ocazie pentru copii să-şi dovedească lor şi celorlalţi participanţi măiestria în interpretarea cântecului şi poeziei patriotice, ca un preambul, parcă, la recitalul de colinde ce se întrezăreşte, deja tradiţional, organizat de preotul paroh Ardelean Vasile, profesor de religie. Importanţa istorică a zilei de 1 Decembrie a fost accentuată de discursul domnului Pop Vasile, profesor de istorie.
S-au exteriorizat atât emoţia bucuriei, cât şi cea a dezamăgirii, prin concursul pe teme de Istoria românilor ce s-a derulat la şcoală, atenuată doar de proiecţia de filme documentare şi momentul de dans la care au participat toţi elevii şcolii. Ca o coincidenţă, acţiunile de aici s-au derulat sub auspiciul prof. Turza Stefan, coordonator de Programe şi Proiecte Educative, care a finalizat un proiect cu finanţare extrabugetară tocmai în ziua anterioară, prin amenajarea unui Cabinet media (calculator cu conexiune bluetooth şi Wi-Fi la Internet, proiector, televizor, DVD-player, sistem audio, aparat foto, reportofon, reţelistică), ca parte a unui proiect mai amplu, „Şcoala comunităţii”.
Se poate conchide că aici, în Crasna Vişeului, comunitatea şcolară şi-a adus prinosul de recunoştinţă faţă de neam şi ţară.
Consilier educativ, prof. Ştefan TURZA