O grădiniţă nouă se va construi în Lăpuş

0
1199

Copiii preşcolari din comuna maramureşeană Lăpuş vor începe viitorul an şcolar în casă nouă. Totul va fi posibil deoarece în localitatea lor, începând de săptămâna viitoare, demarează lucrările la sediul unei noi grădiniţe. Investiţia este realizată din fonduri de la Banca Mondială, nerambursabile, şi se va finaliza până cel târziu în luna septembrie.

Actualul imobil unde se derulează acum programul educaţional este impropriu pentru asemenea activităţi, aşa că autorităţile locale au întocmit un proiect, prin Banca Mondială, de construire a unui nou spaţiu: „Astăzi (n.r. miercuri, 2 martie), la ora 12, aştept reprezentanţii de la Banca Mondială, inspectorat, pentru predarea amplasamentului în vederea construirii unei grădiniţe cu trei grupe. Sunt Ulmeniul, Fărcaşa, Ardusatul şi Lăpuşul în proiect. Se construieşte o grădiniţă nouă, lângă cea actuală care îşi desfăşoară activitatea într-un spaţiu impropriu pentru acest gen de activitate, fiind în trecut casă parohială. Sediul nou va avea trei săli de grupă şi va funcţiona cu program normal. Proiectul este în valoare de 755.000 de lei, fonduri nerambursabile.

Construcţia va oferi loc pentru 80 de copilaşi, pentru că Lăpuş are în jur de 400 de copii la grădiniţă şi şcoală”, a declarat Ioan Buda, primarul comunei Lăpuş. Constructorul a dat asigurări că în luna septembrie a acestui an, când începe noul an şcolar, grădiniţa va fi terminată şi predată pentru a-şi putea începe activitatea. Părinţii copiilor din comună se arată încântaţi de idee: „Trebuia să se facă un sediu nou, deoarece unde îşi desfăşoară activitatea acum grădiniţa nu este chiar ceea ce trebuie pentru copiii noştri”, a spus Ileana B., părinte de preşcolar. „Suntem bucuroşi că se face o clădire nouă, că aşa copiii vor avea parte de condiţii mult mai bune. Şi dacă acestea sunt bune, atunci şi actul educativ ar trebui să fie mai bun”, ne-a explicat un alt părinte.

Şcoala gimnazială şi terenul de sport
Şcoala gimnazială şi terenul de sport

Investiţii şi la şcoala gimnazială

Şcoala gimnazială din comună a avut parte, de asemenea, de reabilitare. Aici s-au înlocuit geamurile vechi cu unele de tip termopan. Şi parchetul în sălile de clasă s-a schimbat. Investiţia s-a făcut de la bugetul local. Lângă instituţia de învăţământ a fost construit şi un teren modern de sport, împrejmuit, cu nocturnă şi vestiare. Acestea s-au realizat din fonduri europene, circa 47.000 de euro, bani nerambursabili. Peste 300 de elevi îşi desfăşoară zilnic procesul educativ şi aici, Lăpuş fiind cea mai mare comună din zonă.

Lucrări la reţeaua de alimentare cu apă
Lucrări la reţeaua de alimentare cu apă

Reţeaua de alimentare cu apă şi canalizare va fi extinsă

Cu toate că în comună există atât alimentare cu apă, cât şi reţea de canalizare, acestea vor fi reabilitate şi extinse. Astfel, autorităţile locale doresc realizarea unei staţii de tratare a apei, dar şi extinderea canalizării pentru ca staţia de epurare existentă să funcţioneze la parametrii optimi: „Prin 1994-96, Târgu Lăpuş a venit pe Roaia, care este a Lăpuşului românesc, şi a băgat de acolo apă pentru oraş. Atunci s-a făcut puţin scandal şi aşa ne-au lăsat şi pe noi să ne conectăm în aval, mai jos de ei, unde ne-au dat şi nouă o porţiune ca să ne băgăm apa. Normal că la un moment, apa a devenit insuficientă, pentru că numărul locuitorilor a crescut, în prezent având 1.300 de fumuri. Deasupra acestei captări am făcut noi alta, dintr-un izvor care nu seacă niciodată, Izvorul Minghetului cum îi spune, şi de aici am făcut captare şi aducţiune. Acum apa este suficientă, dar una dintre priorităţi este construcţia unei staţii moderne de tratare. Momentan realizăm noi clorinarea apei, dar cu o staţie automată este altceva. Lucrăm acum la un proiect de extindere canalizare şi reţea de alimentare cu apă, precum şi staţie de tratare a apei, pe fonduri europene. La reţeaua de canalizare existentă sunt conectate peste 200 de gospodării, staţia de epurare fiind una dintre cele mai performante, dar necesită volum mare de materie ca să lucreze în parametrii optimi”, a mai spus primarul comunei. În prezent, sătenii plătesc o taxă fixă la primărie pentru aceste servicii de apă şi canalizare. „Noi nu avem încă reţea de canalizare la care să ne conectăm, dar abia aşteptăm să se facă şi în zona noastră. Cei din primărie au spus că se lucrează la această problemă. Aşteptăm să vedem cum va fi”, a spus Nelu Pop, un sătean.

Loc de joacă
Loc de joacă

Parc de joacă în centrul civic al comunei

Un parc de joacă pentru copii s-a construit în centrul civic al comunei, zonă care a fost reabilitată. Pe acest loc exista înainte o groapă cu noroi, unde intrau vacile şi bivolii din sat. Copiii sunt fericiţi că au un asemenea loc de joacă pe care îl vedeau doar la oraş: „Când mă lasă părinţii, vin şi mă joc aici, în parc. Este foarte frumos”, ne-a spus Alin, un copilaş aflat la joacă. „Eu vin cu mami sau tati aici să mă joc. Când îmi dau voie, vin singur şi mă întâlnesc cu prietenii mei”, ne-a explicat un alt copil. „Ne jucăm foarte frumos aici, când este soare. Ne dăm pe tobogan, pe leagăn. Dar când plouă, nu mă lasă bunica să vin”, a spus camaradul lor de joacă.

Drum agricol pietruit
Drum agricol pietruit

Drum agricol pietruit

De asemenea, un drum agricol a fost reabilitat tot din fonduri europene. Tronsonul, în lungime de puţin peste un kilometru, a fost pietruit, iar pe laterale au fost construite şanţuri de drenaj al apelor pluviale. El oferă sătenilor acces la terenuri pe care aceştia le deţin. În comună există drumuri care se întind pe aproximativ 26 de kilometri. Şi pentru aceste uliţe comunale, administraţia caută fonduri în vederea asfaltării lor.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.