Lucrările la aeroport s-ar putea încheia în 2019!

0
1064

Oficialii Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş se recunosc învinşi în ceea ce priveşte realizarea proiectului de modernizare a aeroportului din Tăuţii Măgherăuş la termen, prin fonduri europene. Astfel, investiţia de circa 9 milioane de euro nu a fost finalizată la timp, aşa că banii necheltuiţi de la Uniunea Europeană au fost pierduţi.
Au rămas acum variantele autohtone de finanţare, dar nici acestea nu sunt deo­camdată certe. Alternative ar fi vreo două, conform spuselor celor din CJ. Acesta este şi motivul pentru care ei sfătuiesc populaţia „să nu intre în panică”. Totuşi, deocamdată, se caută soluţii de finanţare: „Să nu intrăm în panică în ceea ce priveşte fazarea. Această sintagmă o folosim în ceea ce priveşte proiectele strategice majore, adică cele care au valoare de peste 50 de milioane de euro. Dar să nu cădem în această capcană că nu se poate faza. Proiectul nu se încadrează pentru fazarea lucrărilor, este adevărat, însă nu trebuie să confundăm acest lucru cu imposibilitatea finanţării, pentru că sunt două chestiuni distincte. Se fazează proiectele mari, de peste 50 de milioane, şi există posibilitatea găsirii unor soluţii de finanţare pentru proiectele minore, cum este şi al nostru. Este denumit aşa nu pentru că nu are o importanţă majoră pentru noi, ci prin prisma valorii lui”, a declarat Zamfir Ciceu, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş.

Conducerea executivă a CJ Maramureş
Conducerea executivă a CJ Maramureş

Banii ar putea veni de la Ministerul Transporturilor

Decizia de finanţare a investiţiei deja începute cade acum strict în sarcina Guvernului României: „Pro­­iectul poate să fie finanţat în următoarele condiţii, cum le-au fost comunicate de la Ministerul Transporturilor colegilor mei din comisia de buget-finanţe: Pentru că la data de 31.12.2015 acest proiect nu este funcţional, în relaţia României cu Comisia Europeană, va fi declarat nefuncţional – adică nu au mers aşa cum s-au angajat beneficiarii până la termenul limită. Asta înseamnă că termenul de finalizare poate fi prorogat până la data de 31.12.2019. Este o decizie pe care Guvernul României va trebui să şi-o asume. Cam asta a fost discuţia, cel puţin în urmă cu o săptămână. Dar pentru aceasta va trebui modificată legislaţia privind serviciile de interes economic general, iar activitatea aero­portuară intră în această categorie de activitate de interes. De asemenea, în acest caz nu se mai aplică regula celor 100 de kilometri, adică să nu poată fi finanţate două aeroporturi dacă sunt la o distanţă mai mică. În ce priveşte finanţarea, ea va fi făcută din bugetul Ministerului Trans­porturilor, prin transferuri înspre autorităţile locale care au în subordine asemenea categorii de aeroporturi. Deci, decizia de finanţare este una guvernamentală, iar pe noi ca şi autoritate publică nu ne influenţează absolut deloc atâta vreme cât banii vin, ori de la bugetul de stat, ori din fonduri europene, şi lucrările se fac”, a explicat Zamfir Ciceu, preşedintele Consilului Judeţean Maramureş. Totuşi, reprezentanţii CJ nu exclud nici varianta cea mai „neagră”, în care instituţia judeţeană ar putea fi nevoită să suporte, din buget propriu, restul lucrărilor, ceea ce ar conduce la un efort bugetar mare, de câteva milioane de euro.

Aeroport-pistaConsiliul Judeţean a alocat un milion de lei ce ajunge pentru… demararea lucrărilor

Instituţia judeţeană a aprobat, încă de la finele anului trecut, un milion de lei. Cu aceşti bani lucrările pot începe, dar cam atât: „Lucrările vor fi demarate imediat după 15-20 martie, spun eu, şi ele vor continua. E foarte probabil ca proiectul să fie finanţat din resurse de la Ministerul Transporturilor. E o modificare de legislaţie care trebuie să se întâmple în următoarea perioadă. În ce priveşte cealaltă parte, mai dificilă pentru Consiliul Judeţean, este că instituţia şi-a asumat că se va încerca reabilitarea lui, chiar dacă pe etape şi din resurse proprii. Prin urmare e o asumare politică pe care a făcut-o Consiliul Judeţean. Dar lucrările vor continua pentru că noi am alocat deja o sumă de un milion de lei, la sfârşitul anului, bani care ajung pentru demararea lucrărilor”, a explicat Emil Marinescu, vicepreşedintele CJ Maramureş.

dorin-budaDirectorul aeroportului spune că investiţia trebuie finalizată în trei luni!

Dacă cei din conducerea Consiliului Judeţean s-au declarat bătuţi în ceea ce priveşte implementarea proiectului la termen, prin fonduri europene, se pare că directorul aeroportului ştie altceva şi „trage tare” pentru finalizarea investiţiei în… trei luni de zile: „Din păcate lucrările nu pot începe în ritmul susţinut pentru că există două impedimente legale: nu există deocamdată avizul Autorităţii Aeronautice pe proiectul tehnic, deoarece ni s-a solicitat să introducem anumite lucrări pentru creşterea siguranţei în trafic şi noi, odată cu investiţia, vrem să facem şi aceste lucrări. Al doilea motiv pentru care nu s-au început în forţă lucrările este legat de faptul că nu s-au emis încă de către Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor ordinul de ministru pentru scoaterea din fondul forestier a suprafeţei de trei hectare de pădure, din imediata vecinătate a aeroportului, întrucât conform proiectului trebuie să mutăm gardul cu 22 de metri şi, de asemenea, încă din urmă cu cinci ani de zile, pădurea era considerată un obstacol în procedurile de aterizare şi decolare. Până în momentul de faţă toate etapele premergătoare execuţiei propriu-zise au fost realizate: s-a identificat topografic, s-au făcut prospecţiunile geologice, s-au efectuat probele de laborator pentru materialele care urmează a fi folosite la realizarea lucrării, s-a jalonat noul traseu al drumului comunal spre Bo­zânta Mare, devierea râului Băiţa, şi s-au achiziţionat nişte materiale, dar deo­camdată lucrările sunt suspendate, con­form legii, până ce avem avizul pe proiectul tehnic şi ordinul de scoatere din fondul forestier nu sunt obţinute.
Totuşi, în maximum două săptămâni eu sper să obţinem şi aceste formalităţi administrative, documente, iar termenul de execuţie fiind foarte scurt, în 90 de zile trebuie realizată efectiv investiţia. Astfel, veţi vedea pe şantier sute de muncitori şi utilaje. În momentul de faţă nu există probleme cu finanţarea lucrărilor. În cazul în care la sfârşitul lunii vor începe lucrările, primele plăţi că­tre constructor trebuie să le facem la începutul lunii iunie, deci nu s-a pus niciodată problema că n-ar fi existat resursele de finanţare şi constructorul ar avea o anumită temere în demararea acestor lucrări. Sunt nişte impedimente legale, dar constructorul ştia prin contractul de achiziţie publică pe care noi l-am încheiat că trebuie să suporte contravaloarea acestor lucrări aproximativ două luni de zile. În aceeaşi situaţie ca şi noi mai sunt aeroporturile din Satu Mare, Tulcea şi Craiova”, ne-a explicat Dorin Buda, directorul Aeroportului Internaţional Baia Mare.

Indiferent ce se va întâmpla pe viitor, un lucru este cert: referitor la acest proiect, se pare că fiecare dintre cei implicaţi direct ştie alt­ceva. Sau, mai pe româneşte, „nu ştie stânga ce face dreapta”. Din păcate, cei care plătesc la final, într-un fel sau altul, sunt maramureşenii care nu au posibilitatea să zboare în ţară sau peste hotare din Baia Mare, deşi au un aeroport „sub nas”, şi trebuie să meargă la Cluj-Napoca sau în alte judeţe care s-au descurcat mai bine la acest capitol.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.