Siguranţa în mediul online

0
425

Deoarece internetul  a devenit o parte integrantă a vieţii copiilor şi tinerilor, iar utilizarea lui prezintă şi anumite pericole, potenţiale riscuri, în perioada 14 – 18 martie, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, în colaborare cu poliţişti din cadrul structurii de crimă organizată, intensifică sesiunile de informare adresate elevilor din şcoli generale şi licee pe această temă.
Luni, 14 martie, au avut loc primele sesiuni de informare la Liceul Teologic Penticostal şi la Şcoala Gimnazială nr. 18, din Baia Mare. Peste 90 de elevi au beneficiat de recomandările poliţiştilor pentru utilizarea internetului în siguranţă şi au aflat care sunt structurile Poliţiei Române cu atribuţii în domeniul combaterii infracţionalităţii informatice. Au fost abordate teme precum siguranţa pe reţelele de socializare, prevenirea pornografiei infantile, respectarea drepturilor de autor, comerţul electronic etc.
Pentru a nu deveni victime ale hărţuirii şi abuzului sub toate formele sale – agresiunea verbală, calomnierea, furtul de date personale, infectarea calculatorului cu viruşi, dependenţa de calculator, poliţiştii le-au făcut recomandări utile elevilor.

Şi copiii trebuie să cunoască modul de operare al escrocilor!
– un copil a amanetat bijuterii şi a plătit 5.100 de lei –

Poliţiştii maramureşeni reamintesc că una dintre cele mai frecvente metode de înşelăciune este cea căruia i s-a atribuit denumirea de „metoda accidentul”. Fiţi prudenţi când, telefonic, vi se cer bani pe motiv că o rudă a dumneavoastră a fost implicată într-un eveniment rutier! Învăţaţi-vă copiii să facă acelaşi lucru!

Luni, după amiază, poliţia a fost sesizată că un minor, în vârstă de 15 ani, a fost victima unei înşelăciuni prin „metoda accidentul”. Minorul a fost sunat pe telefonul fix de un bărbat, care a pretins că este poliţist şi anunţat că mama lui, grav rănită în urma unui accident rutier, a fost transportată la spital iar costurile pentru îngrijirea medicală sunt de 20.000 – 30.000 lei. Ulterior, minorul a fost sunat pe telefonul mobil de o femeie, care a pretins că lucrează la spital şi i-a cerut minorului să depună într-un cont suma de bani pe care o are la dispoziţie. Băiatul a luat din locuinţă mai multe bijuterii, le-a amanetat, iar apoi a depus banii în contul indicat. Valoarea prejudiciului cauzat este de aproximativ 5.100 lei.
Poliţiştii fac cercetări pentru recuperarea prejudiciului, identificarea persoanelor care au comis fapta şi tragerea lor la răspundere.
ATENŢIE: Chiar dacă gravitatea evenimentului prezentat poate avea un impact emoţional deosebit şi chiar dacă primul impuls firesc este să vă ajuţi ruda aflată în nevoie, este esenţial să verificaţi informaţiile primite. Trebuie să aveţi în vedere faptul că autorii acestui tip de înşelăciune, pentru a fi convingători, se informează, în prealabil, despre persoanele pe care le contactează şi situaţia familială a acestora.
Nu uitaţi că, în astfel de cazuri, infractorii se bazează pe starea de şoc şi teama care pun stăpânire pe cei mai mulţi dintre interlocutori.
Poliţiştii maramureşeni recomandă să întrerupeţi convorbirea cu persoana care v-a sunat, pentru a verifica veridicitatea celor relatate!
Nu trimiteţi sume de bani unor persoane necunoscute şi adresaţi-vă celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apelaţi numărul unic de urgenţă 112, ori de câte ori aveţi suspiciuni cu privire la faptul că aţi putea fi următoarea victimă a unei infracţiuni de înşelăciune!
De aceeaşi recomandare trebuie să ţineţi cont şi atunci când vi se trimit SMS-uri, prin care persoane, ce se recomandă a fi reprezentanţii unor societăţi comerciale, vă anunţă că aţi câştigat premii mari în bani sau produse de valoare. Totodată, vă sfătuim să nu furnizaţi datele personale.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.