Au fost depistate 113 cazuri în care pensia a fost cumulată cu alte venituri

0
388

– informaţii furnizate de Lucica POP, director executiv al Casei Judeţene de Pensii –

În conformitate cu prevederile art. 119, din Legea nr. 263/2010, pensionarii sistemului public de pensii sunt obligaţi să comunice Casei Judeţene de Pensii Maramureş orice schimbare în situaţia proprie, de natură să conducă la modificarea condiţiilor în funcţie de care i-a fost stabilită sau i se plăteşte pensia, în termen de 15 zile de la data apariţiei acesteia.
Motivat de faptul că tot mai mulţi pensionari nu comunică aceste modificări, se ajunge în situaţia în care aceştia sunt descoperiţi, prin verificările periodice pe care le face CJP şi prin intersecţia bazelor de date obţinute de la alte instituţii, cu drepturi încasate necuvenit pentru anumite perioade de timp. În urma acestor constatări, CJP este obligată să recupereze sumele încasate necuvenit de la beneficiari prin executare silită.
Printre situaţiile care generează debite sunt şi cele în care pensionarii cumu­lează pensia cu alte venituri, obţinute din diverse activităţi, cumul interzis de prevederile Legii nr. 263/2010 şi pe care le prezentăm în continuare:
• pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate parţiale şi pensionarul de invaliditate, încadrat în gradul I sau II, cu excepţia consilierilor locali şi judeţeni, nu poate cumula pensia cu venituri obţinute din desfăşurarea unei activităţi în baza unui contract individual de muncă, dacă este funcţionar public, dacă realizează venituri de natură profesională din drepturi de autor şi drepturi conexe, dacă îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţilor executive, legislative sau judecătoreşti. De asemenea, nu pot cumula pensia cu alte venituri în cazul în care realizează un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel puţin de 4 ori câştigul salarial mediu brut şi sunt administratori sau manageri, membri ai întreprinderilor individuale, persoane fizice autorizate;
• pensionarul de invaliditate, încadrat în gradul III, nu poate cumula pensia cu venituri obţinute din desfăşurarea unei activităţi în baza unui contract individual de muncă, dacă este funcţionar public, dacă realizează venituri de natură profesională din drepturi de autor şi drepturi conexe, dacă îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţilor executive, legislative sau judecătoreşti, dacă depăşeşte jumătate din programul normal de lucru al locului de muncă respectiv;
• soţul supravieţuitor, beneficiar al unei pensii de urmaş, nu poate cumu­la pensia cu venituri din activităţi profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, dacă acestea sunt mai mari de 35% din câştigul salarial mediu brut. De asemenea, soţul supravieţuitor, beneficiar al unei pensii de urmaş, nu mai poate beneficia de pensia de urmaş dacă s-a recăsătorit. (v.i.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.