Etnicii români din Ucraina, defavorizaţi în raport cu alte etnii?

1
672

Deputatul de Maramureş, Cornelia Negruţ, a primit răspuns la interpelarea adresată ministrului Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, pe tema solicitărilor de obţinere a cetăţeniei române.

„Vă supun atenţiei problemele cu care se confruntă mii de cetăţeni români, care locuiesc în prezent în sudul Ucrainei, pe malul drept al Tisei, deşi majoritatea acestora au domiciliul în judeţul Maramureş. Alte câteva mii aşteaptă cu nerăbdare răspuns la cererile lor, adresate fie Consulatului General al României de la Cernăuţi, fie direct în România, pentru a redeveni cetăţeni români. Aceşti oameni constată că politica externă a României îi marginalizează. Comunităţile numeroase şi compacte de români din Transcarpatia vorbesc limba română, respectă obiceiurile şi tradiţiile româneşti, omagiază toate sărbătorile importante ale României. Foarte mulţi dintre ei au dublă cetăţenie, ucraineană şi română, însă, spre deosebire de alţi cetăţeni străini care au şi cetăţenie română, spre exemplu cei din Republica Moldova, ucrainenii cu cetăţenie română nu au paşaport românesc care să le faciliteze accesul liber în România. Pentru a intra în România, aceşti oameni trebuie să se adreseze Consulatului Român aflat în Cernăuţi, oraş care este la o distanţă de peste 300 kilometri depărtare de aceste zone populate de români. Astfel, fiecare persoană care doreşte să călătorească în România, pentru a-şi vizita rudele spre exemplu, trebuie să străbată cel puţin două drumuri la Cernăuţi, pentru depunerea documentelor şi ridicarea acestora, iar perioada de acordare a vizei periodice durează câteva săptămâni.
Referitor la etnicii români din Ucraina, ministrul Comănescu a informat că ei pot dobândi cetăţenia română, putând beneficia de asemenea şi de anumite facilităţi.
„Legislaţia română nu este discriminatorie pe criteriul etnic – etnicii români nefiind favorizaţi în raport cu persoanele de altă etnie, în ce priveşte dobândirea cetăţeniei române. Cetăţenii străini, indiferent de etnia lor, pot dobândi cetăţenia română la cerere, cu îndeplinirea anumitor condiţii. Legislaţia română prevede anumite facilităţi, în cazul unor categorii speciale de persoane (indiferent de etnia acestor persoane). Altfel, un regim mai favorabil este aplicabil foştilor cetăţeni români (precum şi descendenţilor acestora până la gradul III de rudenie), care şi-au pierdut cetăţenia din motive istorice, independent de voinţa lor. Prin modificări foarte recente, au fost introduse anumite facilităţi pentru persoanele care au contribuit în mod deosebit la protejarea şi promovarea culturii, civilizaţiei şi spiritualităţii româneşti, dar şi pentru persoanele care pot contribui la promovarea imaginii României prin performanţe deosebite în domeniul sportului, a conchis ministrul de Externe.

1 COMENTARIU

  1. „Legislaţia română nu este discriminatorie pe criteriul etnic – etnicii români nefiind favorizaţi în raport cu persoanele de altă etnie, în ce priveşte dobândirea cetăţeniei române”. Limbaj de lemn tipic pentru politrucii romani. Ii intrebi ce culoare are scaunul pe care stau, ei iti raspund ca scaunul l-au primit pentru meritele lor.
    Stie toata lumea ca „Legislaţia română nu este discriminatorie”, problema e alta: nu cumva va purtati ca niste slugi si nu vreti sa-i suparati pe ucraineni? Sau pe americani? Cind Iohannis a fost in vizita in Ucraina a refuzat sa se intilneasca si cu comunitatea romaneasca de acolo. De ce? Nu cumva din aceleasi motive? Cum se impaca asta cu „demnitatea romaneasca” pe care zilnic o clamati cu vorbe sforaitoare?

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.