Cum au fost ediţiile Festivalurilor Folk 4 şi Drumul lung 7?

2
654

În perioada 14-21 august,  în organizarea lui Peter Hurley, la  Valea Stejarului, Bârsana, Săpânţa, Sighetu Marmaţiei, dar şi în toate localităţile Maramureşului istoric au avut loc evenimente artistice legate de ediţia a VII-a a Festivalului ”Drumul lung spre Cimitirul Vesel”, dar s-a desfăşurat în municipiul dintre ape şi ediţia a IV-a a Galei Folk ”Floare de colţ” organizată de Ducu Bertzi. Zilele trecute, cei doi mi-au răspuns la întrebările din titlu.

Peter Hurley: ”Pentru mine, ediţia din acest an a Drumului lung a fost cea mai mare reuşită din acest ciclu de 7 ani de efort. Din toate punctele de vedere am mărturisit un efort comunitar în care o masă critică de oameni s-au activat şi au pus umărul la un act cultural autentic,  remarcabil,  naţional, chiar internaţional. Fiecare a făcut ce trebuie când trebuie. A fost o horă mare în adevăratul sens, o Horă a Unirii. Şi hora din ultima duminică, în jurul Cimitirului Vesel de la Săpânţa  a fost  o cununie. Dovada: toţi cei care fuseseră în horă toată săptămâna au venit să împărtăşească  bucuria de a fi. Mă bucur foarte mult că nebunia noastră frumoasă a fost apreciată. Publicul ni s-a alăturat pe parcursul săptămânii si ne-a onorat cu prezenţa, cu fericirea spectatorilor. În deschiderea Festivalului, seara, pe deal, la Valea Stejarului au fost cel puţin 300 de spectatori. La Bârsana, pe Bradova, au fost 500 în prima şi a patra seară, iar în a doua şi a treia seară, la concerte au participat 1.000-1.500 de spectatori. La Şcoala de vară ”Moş Pupăză” au fost 80 de cursanţi. Aici, la Valea Stejarului, am avut şi un Atelier de cercetare artistică şi tratament tradiţional cu plicuri de rânză, care  s-a încheiat ca la stână, de ruptul sterpelor, cu muzică, joc, voie bună şi bucate tradiţionale.”

DucuDucu Bertzi: ”Mă bu­cur că au trecut cu bine cele  4 ediţii frumoase ale Galei Folk organizate la Sighet împreună cu Centrul Cultural  şi  Primăria Sighetu Marmaţiei. Mă bu­cur că an de an festivalul a prins contur, iar lumea ştie deja la ce vine. Sighetul ducea lipsă de astfel de spectacole la care publicul să stea pe scaune şi să asculte muzică bună, folkul fiind combinat cu muzică clasică şi  instrumentişti de marcă. Sighetenii ne-au primit cu căldură, toţi cei care au urcat pe scenă fiind foarte încântaţi de publicul maramureşean. La fiecare ediţie am adus şi nume noi, care n-au mai fost  la gala noastră. Acum, au fost Alexandru Andrieş, Emeric Imre, Vasile Şeicaru, Cătălin  Condurache, grupul Ecoul. Remarcabil este faptul că fiecare seară din cele două a început cu o mie de spectatori şi s-a terminat cu două mii sau chiar mai mult. Eu cânt de un an şi ceva împreună cu Irina Furdui (vioară) Tavi Iacob (clape) şi  Constantin Neculai (chitară, voce). După primele două ediţii am renunţat la a mai acorda premiul Valiza unui debutant, întrucât n-a mai apărut nimeni remarcabil în ţară. Din cele 7-8 festivaluri de acest gen organizate în România, cel de la Sighet cred că poate fi situat  printre primele două, alături de festivalul folk de la Alba Iulia, ajuns la a XV-a ediţie. Vreau să le mulţumesc oamenilor din Sighet pentru faptul că au fost alături de noi la manifestarea Floare de colţ la care ţin mult. Publicul din Sighet a dovedit încă o dată că este de calitate şi îl aştept şi la anul, cu mare drag!”

2 COMENTARII

  1. În cele 8 zile ale festivalului, turiștii au putut participa zilnic la cel puțin un eveniment organizat de către cele 63 de Sate Unite în vreo 25 de comune și câteva orașe din Maramureșul istoric! Dacă ai fi participat măcar la un eveniument, atunci renunțai la bla, bla, bla sau la fesul cu interesul. Care interes, decât cel de a promova cultura și tradiția populară maramureșeană, valorile și tradițiile acestui popor încă pur, în Europa?

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.