Cine va fi preşedintele Republicii Moldova vor decide alegătorii în turul doi al alegerilor, de duminică, 13 noiembrie 2016. Aşadar: Maia Sandu ori Igor Dodon.
În fapt, la confruntare au ieşit două orientări: stânga şi dreapta. Estul şi Vestul. Pro-vesticii sunt pro-europenii, care la Chişinău se pare că au prins cheag. Pro-esticii sar în ochi prin fermitatea cu care privesc spre Kremlin. Dar ce doresc electorii moldoveni de peste Prut? În mare ştim: la primul tur de scrutin, cei mai mulţi l-au preferat pe Igor Dodon, care a fost cât pe ce să contabilizeze în contul propriu jumătatea de voturi plus unul. Nordul a mers cu el, la fel şi Găgăuzia. Despre Transnistria, ce să mai zici?! E drept, autorităţile de la Tiraspol nici n-au vrut să audă de crearea unor secţii de votare pe teritoriul de dincolo de Nistru. La Chişinău, Maia Sandu a avut de partea ei majoritatea. Ca şi în diasporă, de altfel. Dar scorul final s-a dovedit majoritar în favoarea combatantului pro-estic: 48,23%, faţă de 38,42% pentru adversara sa.
Cartea câştigătoare poate ieşi în fiecare tabără, prin polarizarea simpatizanţilor în jurul candidatului rămas în cursă. Igor Dodon a şi lansat chemarea de unificare a stîngii, pentru ca astfel să fie colectate toate resursele în bătălia cu o dreaptă la rându-i preocupată să încline numărătoarea de partea ei. Toţi mizează şi pe seducerea non-votanţilor în ziua primului tur. Vor veni de această dată la urne? Dacă da, câţi dintre ei vor coti spre stânga şi câţi spre dreapta? Absenteismul a inclus mai ales tineretul. Se vor automobiliza de această dată, cu speranţe în victoria preferatului lor?
Maia Sandu, propulsată de Partidul Acţiune şi Solidaritate, este încurajată frenetic de o galerie în care recunoaştem figuri importante ale eşichierului politic moldovean. Cel mai vocal se dovedeşte primarul capitalei Republicii Moldova, Dorin Chirtoacă, discursul său partizan fiind impregnat şi de un dispreţ suveran faţă de I. Dodon („pe care îl vede pur şi simplu drept un gândac de Colorado ce trebuie strivit”). Dodon, pornit de pe platforma Partidului Socialist, îşi cheamă şi el în preajmă susţinătorii din aceeaşi grupă sanguină: Usatâi, deocamdată vânat pentru păcate; D. Ciubaşenco, ziaristul de la publicaţia „Panorama” şi Vladimir Voronin.
Va conta calitatea campaniei electorale. Şi banii puşi în joc pentru susţinerea ei. Trebuie spus că, la acest capitol, în prima parte a competiţiei, banii au circulat cu destulă zgârcenie în buzunarele candidaţilor. E drept, Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat, a putut cheltui peste un milion de de euro. Dar Igor Dodon n-a adunat nici trei sute de mii. Cât o priveşte pe Maia Sandu, banii la dispoziţie au fost de 25.000 euro.
Prognozele pentru rezultatul turului doi s-au stârnit imediat. Igor? Maia? Pe la noi, unii o dau sigură pe Maia Sandu. Personal, cred că Maia Sandu are o şansă reală!
Nicolae BUD