Primele două blocuri sociale construite în oraşul Şomcuta Mare au fost date în folosinţă, autorităţile locale au făcut repartizarea apartamentelor, însă cererile sunt mai mari decât oferta de apartamente.
Primarul Gheorghe BUDA se gândeşte să mai construiască încă un asemenea bloc, în anul viitor: „Am finalizat lucrările la cele două blocuri sociale. Am repartizat 41 de apartamente din 48. Şapte locuinţe au rămas libere. În acest moment, lumea se înghesuie foarte tare pe ele, însă până în anul viitor nu le mai putem da, doar o dată pe an avem voie să triem dosarele solicitanţilor, lucru pe care în 2016 l-am făcut. După ce s-au mutat primii chiriaşi, au văzut că este în regulă şi acum vor şi alţii”.
Locatarii blocurilor sociale se arată mulţumiţi de condiţiile în care stau: „Întreţinerea nu costă mult. E mai bine decât în blocurile ANL-ului, unde este mai scump, din ce am înţeles. Aici totul este nou, curat, în ordine. De asemenea, e şi mai linişte decât în centrul oraşului. Ne place”, a spus Ioan P., proaspăt locatar în blocul social. „Este foarte convenabil pentru noi că locuim aici în blocurile astea de la primărie. E bine şi suntem mulţumiţi că am primit un apartament. Avem copii şi e necesar ca ei să crească într-o casă în condiţii decente”, a spus o altă locatară.
Proiectul de construire a următorului bloc social este o prioritate pentru administraţia locală. Locatarii din blocurile sociale plătesc mai puţin decât cei din apartamentele ANL (contorizarea utilităţilor se face pe fiecare apartament).
„Cele două blocuri au fost construite pe fonduri de la Ministerul dezvoltării, aşa că sperăm ca şi pe cel de-al treilea să îl facem cu finanţare tot de acolo. În blocul ANL, avem deja două apartamente libere, oamenii au renunţat la chirie. Înţeleg că cetăţenilor li s-au părut mari cheltuielile cu întreţinerea. Există centrală mare de bloc, care consumă destul de mult, iar apoi se împarte consumul la toate apartamentele”, ne-a explicat primarul.
Proiectul de canalizare este în plină derulare. În următoarele săptămâni, autorităţile intenţionează să dea în funcţiune reţeaua din zona centrală a oraşului. Pentru acest lucru, se montează staţia de pompare, cu bazinul aferent. Investiţia a fost executată circa 30%, iar termenul final de execuţie este 2018. Proiectul de introducere a reţelei cu apă potabilă în Vălenii Şomcutei a fost finalizat, în această perioadă se fac ultimele retuşuri, probele de etanşeitate şi de presiune şi apoi investiţia va fi apoi predată operatorului Vital.
Robert PAPP