Antreprenorii din România vor putea obţine fonduri europene nerambursabile din cel puţin 8 linii de finanţare, destinate micilor afaceri non-agricole.
1. Microintreprinderi
Programul Operaţional Regional – linia de finanţare 2.1 A. Sesiunea de depunere a proiectelor mai rămîne deschisă pînă pe 27 ianuarie 2017, ora 12. Aceasta s-a deschis pe 27 iulie 2016.
Fiecare proiect poate primi între 25.000 euro şi 200.000 euro finanţare. Bugetul total al liniei de finanţare este de 234 milioane euro, din care 199 milioane euro de la Comisia Europeană şi 35 milioane euro din bugetul de stat. Propunerile de proiecte se depun în sistemul electronic MySMIS 2014.
Avantaje: finanţări relativ mari, domenii de activitate din cele mai diverse.
Dezavantaje: Nu sunt eligibile firmele din Bucureşti-Ilfov şi nici cele din mediul rural, pragul minim este destul de mare, iar firma trebuie să asigure minimum 10% din investiţie.
2. Microintreprinderi, firme mici şi mijlocii
Programul Operaţional Regional, linia de finanţare 2.2 – Sprijinirea creării şi extinderea capacităţilor avansate de producţie şi dezvoltarea serviciilor. Firmele interesate vor putea să depună proiectele în perioada 23.02.2017 ora 12 – 23.08.2017 ora 12.
Fiecare proiect poate primi între 200.000 euro şi 1 milion euro, ajutor de stat şi ajutor de minimis. Alocarea totală a apelului de proiecte este de 172,94 milioane euro. Propunerile de proiecte se depun în sistemul electronic MySMIS 2014.
Avantaje: sume mari disponibile.
Dezavantaje: Pragul minim de accesare este mare, iar firmele trebuie să asigure din resurse proprii cel puţin 30% – 55% din investiţia din ajutorul de stat şi cel puţin 10% din investiţia din ajutorul de minimis. Nu se decontează TVA deductibilă. Banii nu pot fi accesaţi în Bucureşti-Ilfov. Sunt condiţii de vechime şi de număr de salariaţi (minimum 3).
3. Startup-uri
Programul Operaţional Capital Uman (POCU), linia de finanţare România Start-up Plus. Urmează faza de evaluare a proiectelor mari depuse de administratorii de grant (ONG, instituţii etc) iar după ce vor fi evaluate şi aprobate aceste proiecte, vor fi incluşi în program beneficiarii finali (grupurile-ţintă), adică persoane fizice care vor să înceapă o afacere.
Viitorii antreprenori selectaţi vor putea primi pînă la 40.000 euro, pentru deschiderea unui start-up, în baza planurilor de afaceri.
Avantaje: Suma este destul de mare pentru un start-up, beneficiarii finali vor fi scutiţi de birocraţia proiectelor europene în relaţia cu instituţiile centrale în domeniu, pentru că organizaţiile care administrează schemele se vor ocupa de acest aspect.
Dezavantaje: Dintr-un buget total de 105 milioane euro, maximum 1.500 de persoane vor putea ajunge în situaţia de a primi bani pentru startup (adică 60 de milioane euro în total). Procedura este totuşi de durată, pentru că implică evaluări multiple, avînd în vedere că sînt proiecte mari, depuse de administratori de grant, în interiorul cărora vor fi finanţate firmele. Bucureştiul şi judeţul Ilfov sunt excluse de la această finanţare.
4. Startup-uri
Diaspora Start-up. Este un program similar România Start-up Plus, însă beneficiarii finali sunt românii din străinătate, care vor să se întoarcă în ţară şi să-şi deschidă aici o afacere. Bugetul total al apelului este de 30 milioane euro din Programul Operaţional Capital Uman (POCU) 2014-2020. Circa 300 de firme ar urma să fie înfiinţate astfel.
5. Întreprinderi mici şi mijlocii şi firme mari din cercetare-dezvoltare
Programul Operaţional Competitivitate. PI1.1/OS1.1/ Acţiunea 1.1.1: Mari infrastructuri de Cercetare Dezvoltare/ Secţiunea A – Tip proiect: Investiţii pentru departamentele de CD ale întreprinderilor.
Apelul urmează să fie deschis în trimestrul I al anului 2017. Bugetul total al apelului va fi de 23.874.000 euro. Conform versiunii din anul 2015 a acestui apel, fiecare proiect va putea obţine fonduri nerambursabile între 4,5 milioane lei şi 90 milioane lei, în funcţie de regiunea de dezvolare în care se află. Propunerile de proiecte se vor depune în sistemul electronic MySMIS 2014.
Avantaje: sume mari oferite, sunt eligibile şi proiectele din Bucureşti-Ilfov.
Dezavantaje: Domeniul îngust de aplicare, rata mare de cofinanţare proprie (între 30% şi 90% în funcţie de mărimea firmei şi de regiunea în care se află), pragul minim al investiţiei ridicat.
6. IMM şi firme mari
Programul Operaţional Competitivitate. PI1.2/OS1.3/ Creşterea investiţiilor private în Cercetare-Dezvoltare-Inovare, Proiect Tehnologic Inovativ. Apelul din anul 2017 este prevăzut să se deschidă în trimestrul I, cu un buget de 62,8 milioane euro. Un singur proiect poate obţine o finanţare de maximum 15 milioane lei.
Se finanţează 2 tipuri de proiecte: cercetare industrială (finanţarea publică este de 50% din proiect) şi dezvoltare experimentală (se oferă doar 25% din proiect).
La aceste cote de finanţare publică se mai adaugă, tot din surse publice (europene şi de la statul român), un bonus de 10% pentru întreprinderile mijlocii şi de 20% pentru întreprinderile mici. Încă 15% mai pot primi proiectele care presupun colaborarea dintre o firmă şi o instituţie de cercetare, precum şi cele ale căror rezultate vor fi publicate la scară largă, în conferinţe şi publicaţii cu acces liber. Propunerile de proiecte se vor depune în sistemul electronic MySMIS 2014.
Avantaje: bonusuri pentru firmele mici şi pentru colaborarea cu institutele de cercetare.
Dezavantaje: domeniul îngust de aplicare.
În acest caz, informaţiile au la bază un ghid al solicitantului în forma de proiect, care poate fi modificat pînă la deschierea apelului.
7. Persoane fizice autorizate, microintreprinderi, întreprinderi mici
Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), Submăsura 6.2 – „Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale”. Se oferă sprijin nerambursabil (fonduri europene şi de la stat): 70.000 euro/proiect în cazul activităţilor de producţie, servicii medicale, sanitar-veterinare şi de agroturism, sau 50.000 euro/ proiect în cazul altor activităţi. Aplicaţiile se vor face online pe site-ul afir.info. Pînă în prezent, nu s-a anunţat cînd se va deschide apelul de proiecte pentru anul 2017.
Avantaje: finanţarea nerambursabilă este de pînă la 100% din valoarea proiectului, ceea ce înseamnă că beneficiarul nu trebuie neapărat să contribuie la investiţie. Bineînţeles, TVA nu este eligibilă, decît dacă nu este deductibilă.
Dezavantaje: Investiţiile sunt numai pentru mediul rural.
8. Persoane fizice autorizate, microintreprinderi, întreprinderi mici
Submăsura 6.4 – „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole”. Este similar submăsurii 6.2, dar se finanţează afaceri ceva mai mari. Se acordă sprijin nerambursabil de pînă la 200.000 euro, pe 3 ani fiscali, pentru dezvoltarea unor mici afaceri non-agricole în mediul rural. Tot pe site-ul afir.info se vor face şi înscrierile.
Avantaje: Se oferă bani mai mulţi.
Dezavantaje: Intensitatea sprijinului nerambursabil este de maximum 90% din valoarea proiectului, ceea ce înseamnă că şi solicitantul trebuie să participe cu minimum 10% din valoarea investiţiilor. Se finanţează doar investiţii în mediul rural.